In detail: de Opel Zafira Life

0

Opel stelt de vierde generatie Zafira voor! Helaas, het is geen nieuw, zelf ontwikkeld model. Het is zelfs geen MPV meer. In plaats hier van zal de Zafira met het ‘Life’ toevoegsel (in plaats van ‘Tourer’) voortaan door het leven gaan als een personenbusje.

De verfransing van Opel gaat gestaag door. Als personenbusje zit de Zafira Life namelijk boordevol PSA genen. Het model is namelijk niks meer of minder dan een Citroën Space Tourer of Peugeot Traveller (of Toyota ProAce Verso) met een Duits bliksemlogo. De nieuwe Opel maakt van de Frans/Japanse drieling dus een vierling. De Zafira Life beleeft zijn wereldpremière later deze maand op het autosalon van Brussel.


De autofabrikant uit Rüsselsheim lanceerde vorig jaar de nieuwe Combo. Dat is de Duitse interpretatie van de Citroën Berlingo en de Peugeot Partner / Rifter. De Crossland X is nauw verwant aan de Citroën C3 Aircross en de Grandland X is kort door de bocht de Opel versie van de Peugeot 3008. De nieuwe Corsa en de tweede generatie Mokka X krijgen ook PSA genen en de opvolgers van zowel de Astra en Insignia eveneens. Langzaam maar zeker worden alle banden met het voormalige moederbedrijf General Motors doorgesneden. De Cascada is inmiddels uit productie en medio mei loopt het laatste exemplaar van de Adam van de band. Het is een kwestie van tijd totdat Opel op bevel van PSA moet stoppen met de verkoop van de in een Zuid Koreaanse General Motors fabriek gefabriceerde Karl.

Voor de gewone Zafira valt later dit jaar het doek. Naar de ooit zo populaire MPV modellen is steeds minder vraag. Anno 2019 heeft de autoconsument nu eenmaal liever een hippere SUV, die bijna net zo ruim en praktisch is. Diverse merken hebben het MPV segment reeds verlaten of gaan dat binnenkort doen. Van de Zafira werden in 2017 nog 1.126 exemplaren verkocht in Nederland, maar vorig jaar slechts 398 stuks. Het heeft voor Opel daarom geen zin om met een directe opvolger te komen. Er zijn weliswaar plannen voor een 7-persoons SUV model à la Peugeot 5008, maar daarvoor is het licht door moederbedrijf PSA nog niet op groen gezet. Stom, want het zou een geheide hit worden. Opel gaat de Zafira Life in de Vauxhall fabriek in het Engelse Luton bouwen. Daar zullen ook de later te introduceren bedrijfswagenversies van de band rollen. Die vervangen de Vivaro; een op de Renault Trafic gebaseerd model. Citroën verkoopt de bedrijfswagenversie als Jumpy en Peugeot als Expert. Welke naam Opel gaat hanteren, is nog niet bekend.

2019 Opel Zafira Life

Voor de Life transformatie van de Zafira gaan de orderboeken in februari open. De Opel zal leverbaar worden in 3 koetswerklengtes: Small (4,6 meter), Medium (4,95 meter) en Large (5,3 meter). De laatste 2 varianten hebben een 35 centimeter langere wielbasis van 3,28 meter, dus het verschil in carrosserieomvang zit hem in de overhang. De koetswerkhoogte blijft bij elke versie onder de 1,9 meter, zodat men geen moeilijkheden ondervindt bij het inrijden van een garage. Opel meldt een draaicirkel van 11,3 meter zodat het met de handelbaarheid wel snor zou moeten zitten.

De schuifdeuren zijn optioneel elektrisch te openen met een simpele voetbeweging; een systeem dat vergelijkbaar is met de bediening van de achterklep bij sommige stationwagons en SUV modellen. De zetels staan op aluminium rails, zodat zij gemakkelijk verschoven kunnen worden en men verschillende zit configuraties kan vormen. De rugleuning van de bijrijderzetel kan worden neergeklapt, zodat er voorwerpen tot een lengte van 3,5 meter vervoerd kunnen worden. De Large versie van de Zafira Life biedt een indrukwekkend maximaal laadvolume: 3.397 liter. Tenminste, als je alle achterstoelen verwijderd. Bij de Small uitvoering moet na 1.500 liter bagage de klep dicht. Afhankelijk van de uitvoering passen er 4 à 9 personen in de Opel. Het laadgewicht bedraagt meer dan 1.000 kg.

De versies van het busje met langere wielbasis kunnen ook besteld worden als luxueuzere Lounge, zodat die ingezet kunnen worden als luxueuze VIP shuttle. De Zafira Life beschikt in dat geval over een massagefunctie en verwarming van de voorstoelen. Achterin bevinden zich 4 verschuifbare, met leder afgewerkte, fauteuils met een tot 48 centimeter verbreed zitvlak. Desgewenst kunnen de passagiers aldaar tegenover elkaar gaan zitten in een salonconfiguratie met centraal geplaatst tafeltje. Er is ook een 230 Volt stopcontact, zodat men de laptop, tablet en/of telefoon kan opladen. Een krachtige geluidsinstallatie is leverbaar op alle uitvoeringen. In de topversies genieten passagiers van eerste klas akoestische prestaties dankzij 10 luidsprekers.


Opel communiceert nog geen informatie over de motoren waarmee de Zafira Life leverbaar wordt, maar wij kunnen er vergif op innemen dat die niet zullen afwijken van het repertoire van de Citroën Space Tourer en de Peugeot Traveller. Concreet gaat het daarbij om een 1.5 CDTI met 120 pk (alleen in combinatie met de handgeschakelde 6-bak) en een 2.0 CDI met 150 pk (idem) of 180 pk (alleen in combinatie met de 8-traps automaat). Voor extra grip op onverharde of glibberige ondergrond kan de voorwiel aangedreven Zafira Life worden uitgerust met IntelliGrip tractiecontrole. Zodra de orderboeken open gaan, zal Opel ook mededelingen doen over een vierwiel aangedreven versie met een 4×4 systeem van Dangel. Er komt ook een volledig elektrische variant, maar daarvoor moeten wij geduld hebben tot 2021. Die zal met open armen worden ontvangen want in stedelijke gebieden ziet men graag emissieloze bestelauto’s komen.


De Zafira Life mag dan gebaseerd zijn op een bestelwagen, de veiligheidsuitrusting is op het niveau van een moderne personenwagen. Voorbeelden zijn een intelligent noodrem systeem dat tot een snelheid van 30 km/u voetgangers herkent en dat samenwerkt met de adaptieve cruisecontrole dat de afstand tot de voorliggen vasthoudt. De Zafira Life kan ook worden voorzien van vermoeidheidsherkenning, een groot licht assistent en voorruitprojectie. Sensoren in de bumpers waarschuwen de bestuurder voor allerlei soorten obstakels tijdens het parkeren, terwijl het beeld van de achteruit rij camera wordt geprojecteerd op de binnenspiegel (of op de centrale 7 inch display van, in een vogelperspectief van 180 graden). Dat grote aanraakscherm kan (uiteraard) ook gebruikt worden voor multimediadiensten en navigatie. Telefoonintegratie is mogelijk via Apple CarPlay en Android Auto. In de loop van 2019 komt de telematicadienst Opel Connect beschikbaar voor de Zafira Life. Daarmee kan je actuele verkeersinformatie krijgen en is er een rechtstreekse verbinding met de meldkamer bij pech of een ongeval mogelijk. Meer dan een druk op de rode knop is dan niet nodig. Die noodoproep wordt automatisch geactiveerd indien de gordelspanners of airbags geactiveerd worden.

Reageren is niet mogelijk.