Amazon stapt in Rivian

0

Amazon investeert 700 miljoen dollar (omgerekend ongeveer 619 miljoen euro) in de startende onderneming Rivian, die een serie elektrische auto’s op de markt wil brengen. De eerste prototypes werden afgelopen november op de beursvloer van de Los Angeles Auto Show gepresenteerd.

Ook een aantal bestaande aandeelhouders, waaronder lange termijn beleggingspartner ALJ, steken extra geld in het bedrijf, maar hun precieze bedragen zijn niet bekendgemaakt. Rivian blijft ondanks de participatie van Amazon een zelfstandige onderneming. De in Los Angeles gepresenteerde prototypes zijn de R1T (een elektrische pick-up) en de R1S (een elektrische SUV).

Het is nog onduidelijk wat Amazon precies met haar investering wil. Veel grote hightech bedrijven investeren in technologie voor elektrische en zelfrijdende auto’s. Mogelijk wil Amazon zich hier dus ook in gaan mengen. Vorige maand werd bekend dat Amazon een belang heeft verworven in Aurora Innovation, een bedrijf dat technologie voor zelfrijdende auto’s ontwikkelt.

Eerder deze week werd gemeld dat General Motors ook interesse in het jonge automerk heeft. Amazon slaat nu toe met de grote investering. Rivian kan met de genoemde 700 miljoen dollar haar auto-ontwerpen in productie gaan nemen. Eind 2020 moeten de eerste exemplaren aan de klant worden geleverd. Waar General Motors in het verhaal gebleven is, is vooralsnog onduidelijk.

De R1T en R1S (de letter ‘R’ staat voor Rivian, de ‘1’ heeft betrekking op het feit dat dit model nummer 1 is, en de letters ‘T’ plus ‘S’ staan respectievelijk voor Truck (de Amerikaanse aanduiding voor een pick-up) en SUV) maken gebruik van hetzelfde modulair platform. De 4 elektromotoren van elk 200 pk halen hun voeding uit een 180 kWh groot accupakket. De beurswaard van Rivian wordt geschat op 1 à 2 miljard dollar (890 miljoen tot 1,8 miljard euro).

Indien de planning om eind 2020 de eerste auto’s af te leveren wordt gehaald, verslaat Rivian concurrent Tesla. Die heeft ook plannen voor een elektrische pick-up, maar die zal pas een jaar later op de markt komen. Ford is druk bezig met het ontwikkelen van een antwoord op de nieuwkomers. Dat betreft een elektrische versie van haar populaire F-series pick-up. Dit model is al sinds jaar en dag segmentleider.

Reageren is niet mogelijk.