Sterk spul: Aston Martin Valkyrie

0

Aston Martin heeft het vermogen van de Valkyrie bekendgemaakt: een buitenaardse 1.176 pk. Dit bizarre cijferaantal is afkomstig van een 6,5 liter V12 én een elektromotor.

De nieuwe supersportwagen produceert zijn vermogen bij 10.500 toeren. Aan gecombineerd koppel is er 900 Nm beschikbaar. De paardenkracht is om te beginnen afkomstig van een V12 motor van specialist Cosworth. Die levert een vermogen van 1.014 pk. De 12 cilinder is goed voor 740 Nm aan koppel. Dit maximum is (gelukkig) al eerder beschikbaar, namelijk bij 7.000 toeren. Het maximum toerental van de V12 bedraagt 11.100. Dat is vergelijkbaar met motoren van Formule 1 racewagens. De 12 cilinder motor is daarnaast buitengewoon licht. Door toepassing van onder meer titanium weegt hij niet meer dan 206 kilo. De krukas van de Valkyrie is bijvoorbeeld 50 procent lichter dan die van de Aston Martin One-77.


Inclusief hybride ondersteuning is er dus 1.176 pk beschikbaar. De elektromotor levert maximaal 160 pk en 280 Nm. Dat wordt gebruikt om de V12 motor te ondersteunen zodat er in alle toerengebieden veel kracht beschikbaar is. Die heeft namelijk geen turbo en moet dus toeren maken om maximale prestaties te kunnen leveren.

De Valkyrie is uitgerust met verschillende systemen, zoals een heuse Power Boost. Aston Martin maakt ook gebruik van KERS techniek (Kinetic Energy Recovery System) zoals dat ook in de Formule 1 wordt toegepast. Dit zorgt ervoor dat remenergie, die normaal wordt omgezet in warmte, wordt opgeslagen in de batterij. Het lichtgewicht accupakket betrekt het merk van de Kroatische supersportwagen fabrikant Rimac en de elektromotor wordt geleverd door en Integral Powertrain.

De eerste prototypes van de Valkyrie worden momenteel gebouwd. Het project van de nieuwe hypersportwagen van Aston Martin s is in samenwerking met Red Bull Advanced Technologies en AF Racing op touw gezet. Er worden uiteindelijk 150 exemplaren van de Valkyrie geproduceerd, plus 25 eenheden van de nog extremere AMR versie. Prestatiecijfers kan Aston Martin nog niet noemen. De prijs van de hypersportwagen bedraagt ongeveer 3 miljoen euro, exclusief belastingen.

Reageren is niet mogelijk.