Leaseplan introduceert Tess voor private lease

0

Leaseplan komt met de autodeel applicatie Tess voor private lease klanten. De app wordt de komende 6 maanden getest onder 100 proefpersonen.

Met de nieuwe applicatie Tess kunnen private leaseklanten hun auto delen met bijvoorbeeld vrienden en familie. Gebruikers kunnen er reserveringen maken, de parkeerlocatie van de auto checken en zelf de bijbehorende administratie (gebruik en brandstof kosten) regelen. Private lease rijders kunnen met Tess hun auto delen met hun eigen vertrouwde vrienden en familie. De applicatie is zo ontworpen dat het de bezwaren weg zou nemen die consumenten soms hebben om hun auto te delen, met name met een vreemde. Deze terughoudendheid is volgens Leaseplan een belangrijke remmende factor op de doorbraak van autodeel platforms.

Voor het Tess autodeelproject wordt niet samengewerkt met Snappcar, dat door zakelijke Leaseplan klanten al enige tijd kan worden gebruikt om hun auto te delen. Voor Tess is in eigen beheer een deeltechnologie ontwikkeld door het Amsterdamse hightech bedrijf Code d’Azur. Gebruikers van de app kunnen ervoor kiezen om de leasekosten gelijk te verdelen over alle deelnemers, maar de private lease rijder kan ook een uurtarief bepalen. Met Tikkie kan hij aan het einde van de maand eenvoudig de kosten terugvragen.

De leasemaatschappij gaat de applicatie het komend half jaar testen onder een groep van 100 private leaseklanten. De app is geïntegreerd met Google Maps en maakt gebruik van een zogeheten tracking beacon waarmee de parkeerplek te traceren is. Er is ook een tankpas van Travelcard aan de applicatie gekoppeld, waarmee de brandstofkosten centraal geregistreerd en verdeeld kunnen worden. Gebruikers kunnen via Google Assistent met Tess praten op hun mobiele telefoon, smartwatch of via Google Home.

Of de proef succesvol is, hangt niet zozeer af van het aantal ‘deelmomenten’, maar meer met de tevredenheid van de leaserijders, aldus een woordvoerster van Leaseplan. “Wij bieden de mogelijkheid om de auto te delen al via Snappcar aan, maar willen het nu nog toegankelijker maken door de auto met bekenden te delen via deze applicatie”. Snappcar wordt nu door een klein percentage leaserijders gebruikt.

In eerste instantie draait de proef 6 maanden. “Daarna bekijken wij of, en zo ja op welke manier, wij dit concept verder uitrollen”, aldus de woordvoerster. “Bijvoorbeeld of wij Tess dan voor alle private leaseklanten beschikbaar gaan stellen of dat wij dit gefaseerd gaan doen”.  Een ruime 10 procent van het wagenpark van Leaseplan is private lease. Dit hoge percentage is mede te danken door een groot aantal opvallende acties met winkelbedrijven. Onlangs bood Leaseplan via de Hema private lease acties aan. Eerder werd er al samengewerkt met andere winkelketens.

LeasePlan is van mening dat belangrijke megatrends, zoals de verschuiving van bezit naar gebruik en digitalisering, steeds meer invloed krijgen op de mobiliteitswensen van de concumsnt. De introductie van Tess zou hier op aan sluiten en autodelen toegankelijk maken voor de private leaseklanten. LeasePlan kan op deze manier meer ervaring opdoen met autodelen, inclusief inzicht krijgen in de motieven om een auto wel of niet te delen en in de dagelijkse toepassing. “Zo kunnen wij onze Car-as-a-Service oplossingen beter laten aansluiten op de wensen van onze klanten”, aldus de woordvoerster.

Reageren is niet mogelijk.