BMW 2-serie Gran Coupé betrapt

0

Deze week kon opnieuw een prototype van de BMW 2-serie Gran Coupé worden betrapt. De spionagefoto’s geven een duidelijk beeld van hoe het alternatief voor de Mercedes-Benz CLA uit München er uit gaat zien.

BMW zal de 2-serie Gran Coupé in het vierde kwartaal aan het publiek voorstellen. Op de in september te houden IAA van Frankfurt zal hij nog niet te zien zijn aangezien daar alle aandacht uit dient te gaan naar de nieuwe 1-serie. De primeur is voor het Amerikaanse publiek want BMW wil de 2-serie Gran Coupé ook in de Verenigde Staten gaan verkopen. In aanloop naar de onthulling zal er door de fabrikant een publiciteitscampagne worden gestart waarbij wij op 24 juli nieuw beeldmateriaal te zien krijgen; dit keer van BMW zelf.

Het exemplaar dat hier betrapt is, is de M235i top uitvoering. Uiterlijke kenmerken zijn zwarte lichtmetalen velgen, extra grote remmen, agressief vormgegeven bumpers en een prominente achterklep spoilerlip. Deze versie van de 2-serie Gran Coupé wordt aangedreven door dezelfde 306 pk en 450 Nm sterke, dubbel geblazen 2,0 liter als de nieuwe M135i hatchback. Met dit model deels de CLA concurrent zijn platform. De M235i beschikt standaard over vierwiel aandrijving, maar de mindere goden uit het gamma hebben voorwiel aandrijving.

Instapper op benzinevlak wordt de 140 pk sterke 118i die standaard voorzien is van een handgeschakelde 6-bak. Een 7-traps automaat met dubbele koppeling is optioneel. De 118i heeft een 1,5 liter 3 cilinder turbomotor in zijn neus zitten. Tussen de 1.480 en 4.200 toeren levert de 3-pitter 220 Nm aan koppel. De sprint naar 100 km/u zal in circa 8,5 tellen voltooid kunnen worden en de topsnelheid bedraagt ongeveer 215 km/u. Het verbruik van de 118i ligt rond de 5,5 liter per 100 km. Dieselen kan in de 116 pk sterke 116d,  de 118d met 150 pk en de 190 pk sterke 120d xDrive. In de 116d lepelt BMW een 1,5 liter 3 cilinder met 270 Nm. De 118d beschikt over 0,5 liter meer slagvolume en een extra cilinder. Het koppel ligt op 350 Nm. De 120d perst uit hetzelfde blok 400 Nm. De eerste 2 oliegestookte varianten hebben standaard een 6-bak, maar in tegenstelling tot de 118d is de 116d ook met de 7-traps automaat met dubbele koppeling verkrijgbaar. Wie in de 150 pk sterke dieseluitvoering niet zelf wil schakelen, kan opteren voor een klassieke automaat met 8 versnellingen. Deze Steptronic transmissie is standaard in de 120d xDrive.

Straks zal de 2-serie bij BMW bestaan uit de voorwiel aangedreven Active / Gran Tourer plus de Gran Coupé en de achterwiel aangedreven Coupé en Cabrio. Het laatste duo blijft leverbaar met 6 cilinder lijn unit; een optie die bij de voorwiel aangedreven versie vanwege de dwarse plaatsing van de motor niet mogelijk is. Als M2 worden de Coupé en Cabrio 370 à 420 pk sterk. De 2-serie Gran Coupé zal in dezelfde fabriek als de 1-serie en andere 2-serie versies gebouwd gaan worden, namelijk in Leipzig. In 2020 volgt een stekker hybride versie. Die heeft een geblazen 1,5 liter 3 cilinder benzinemotor als basisunit. De 225e iPerformance uitvoering kan maximaal 50 kilometer emissieloos rijden.

 

Reageren is niet mogelijk.