Aston Martin Valkyrie te zien op Silverstone

0

De Aston Martin Valkyrie, een hyper sportwagen met Formule 1-techniek die ontwikkeld is in samenwerking met Red Bull Racing, was afgelopen weekend te zien op het Silverstone circuit.

Er wordt inmiddels al 5 jaar gewerkt aan de hyper sportwagen, aldus de technische baas van Red Bull Racing, Adrian Newey. In de afgelopen maanden is het ontwerp fijn geslepen door digitale modellering en simulaties. Nu mag het eerste prototype eindelijk brullen en op het circuit laten zien wat hij kan. Nog niet alle 1.176 paardenkrachten (waarvoor de Cosworth atmosferische 6,5 liter V12 motor opgejaagd moet worden tot 11.200 toeren!) zullen aangesproken worden, maar de testcoureur wil wel laten zien wat wij zoal kunnen verwachten van de Valkyrie.

De hyper sportwagen zal sneller klaar zijn dan eerder aangekondigd: al eind dit jaar begint de levering van de eerste exemplaren aan de klanten. Ze kosten 2,7 miljoen euro per stuk (zonder belastingen). De oplage is slechts 150 eenheden groot. Die zijn allemaal geschikt voor gebruik op de openbare weg en zijn allemaal al verkocht. Eén exemplaar van deze extreme Aston Martin gaat naar Max Verstappen.

Chris Goodwin, de hoofd testcoureur van Aston Martin, had de eer om de Valkyrie over het circuit te sturen. Omdat de autofabrikant (nog) niet de intentie heeft om het ronderecord van Silverstone op zijn naam te zetten, reed de coureur op een schappelijke snelheid een aantal rondjes. “Je moet eerst lopen voordat je kunt rennen”, aldus Goodwin, die dus niet het onderste uit de kan haalde. Overigens was het voor hem de eerste keer dat hij de hyper sportwagen over het circuit jaagde. Hij deed dit tot gisteren alleen in een speciale simulator. De test op Silverstone is het startsein voor de zwaardere fysieke tests van de Valkyrie.

De V12 zonder turbo’s is goed voor 1.000 pk. De overige paarden komen uit een elektromotor die door Rimac werd ontwikkeld. Die haalt zijn stroom uit een klein accupakket. De aandrijflijn pompt er, naast 1.176 pk, 900 Nm aan koppel uit. Goodwin zegt over het eerste prototype waarmee het intensieve testprogramma afgetrapt wordt. “Op het spectrum van straatauto’s die ik gereden hebt, staat deze Aston Martin er niet eens op. Hij valt volledig buiten die maatstaf. Hij voelt aan als de Formule 1 racewagens waar ik ervaring mee hebt. Hij maakt een andere indruk dan veel GT auto’s waarmee ik ook race. Zelfs de zitpositie doet denken aan een F1-auto. Wanneer je de Valkyrie start, voel je de motor door de structuur heen. Het lijkt echt alsof je zelf in de auto vastgeschroefd zit. Zelfs voordat je hem in de eerste versnelling zet, is hij al opwindend”.

 

Reageren is niet mogelijk.