BMW heeft een nieuwe topman

0

Oliver Zipse is de nieuwe Chief Executive Officer van BMW. Dat heeft de Raad van Toezicht van de Duitse autobouwer beslist. Zipse, nu nog productiechef van BMW, volgt volgende maand Harald Krüger op, die onlangs zijn vertrek aankondigde.

In mei doken al geruchten op over interne twijfels bij aandeelhouders en sommige leden van de Raad van Toezicht van de Duitse autoproducent of de 53-jarige Krüger wel de juiste man op de juiste plaats was. Hij zat sinds 2015 achter het stuur bij BMW. Krüger (foto) was bij zijn aantreden in dat jaar de jongste topman van één van de grotere autoproducenten.

Maar onder zijn leiding verloor BMW in het premium segment steeds meer terrein aan concurrent Mercedes-Benz van autobouwer Daimler. De moeilijkere marktomstandigheden hebben ook de winsten onder druk gezet. Het contract van Krüger zou eigenlijk pas eind april 2020 aflopen, maar begin deze maand kondigde hij zijn vertrek aan omdat hij zich “op professioneel vlak opnieuw wil oriënteren”.

Zipse volgt Krüger op 16 augustus op. De Raad van Toezicht is van mening dat hij een geschiktere man is om BMW te leiden. Zipse is 55 jaar en werkt net als Krüger al bijna 3 decennia voor de Duitse autoproducent. Van hem is bekend dat hij een voorstander is van een productiesysteem dat elektrische en conventioneel aangedreven personenwagens op dezelfde productielijn kan maken, om zo de flexibiliteit te vergroten. Het staat immers nog steeds in de sterren geschreven hoe breed de volledig emissievrije auto omarmd gaat worden.

In tegenstelling tot de meeste topmanagers bij BMW heeft Zipse ook in het buitenland gestudeerd. In de jaren tachtig volgde hij colleges computerwetenschappen en wiskunde aan de Universiteit van Utah. Daardoor spreekt Zipse vloeiend Engels. Hij startte in 1991 bij BMW als trainee en bekleedde sindsdien diverse managementposities. Zipse is al sinds 2015 bestuurslid van BMW.

“We respecteren de beslissing van Harald Krüger en bedanken hem voor een succesvolle periode. Met Olivier Zipse halen we een strategische en analytische leider binnen, precies op het goede moment om namens BMW de toekomst van de mobiliteit te vormen”, zegt Norbert Reithofer, de voorzitter van de Raad van Toezicht en voormalig CEO (op de onderste foto rechts).

BMW Kruger Reithofer

Reageren is niet mogelijk.