Tesla gaat weer gratis stroom uitdelen

0

Tesla begint opnieuw met gratis supercharging. Maar eigenaren van een Model 3 kunnen hier nog steeds niet van profiteren.

Een tijdje geleden stopte Tesla met het gratis onbeperkt opladen bij zijn Superchargers. Nu begint het Californische automerk er weer mee, maar alleen voor de Model S en X. Wil Tesla ze daarmee beter wapenen in de interne concurrentiestrijd met de Model 3? Gelet op het grillige verkoopbeleid van Tesla, valt niet uit te sluiten dat het om een tijdelijk aanbod gaat.

Op 16 september 2018 werd de gratis toegang tot het Supercharger netwerk, hoeksteen van het merk sinds het begin, definitief geschrapt. Nieuwe kopers van een Model S of Model X moesten toen gaan betalen voor het opladen zodra zij het gratis krediet hadden verbruikt. De situatie was onhoudbaar geworden voor Tesla. Tenminste, als we topman Elon Musk mochten geloven. Hij beweerde dat gratis opladen simpelweg niet vol te houden was. Maar het kwam ook omdat de Supercharger stations geüpdatet moesten worden en het hiervoor benodigde geld moest ergens vandaan komen. Het idee was dat de opbrengst van elke afgetapte kW rechtstreeks geïnvesteerd zou gaan worden in de ontwikkeling van de laders.

Maar sinds augustus is er een nieuw aanbod. Tesla biedt weer onbeperkt “levenslang” gratis opladen aan, overal ter wereld. Kopers van een Model 3 moeten nog steeds betalen bij de Supercharger stations. De service is nooit gratis geweest voor deze instapper. Kopers van een Model S en Model profiteren dus wel. Natuurlijk zijn er wel voorwaarden aan verbonden. Het gratis laden geldt namelijk alleen voor de eerste eigenaar. Degene die de auto over een paar jaar als occasion aanschaft, moet gewoon betalen bij de laadpalen van Tesla.

Dat de Model 3 niet in aanmerking komt voor gratis stroom, is niet verwonderlijk. Enerzijds omdat deze Tesla momenteel als warme broodjes verkoopt. De vraag naar de Model S en de Model X is echter ingezakt. Niet alleen door de komst van de instapper uit eigen gelederen, maar ook bijvoorbeeld door de marktintroductie van de Audi e-Tron. Die ging in juli in Nederland 117 keer over de toonbank. Voor de Tesla Model S en Model X waren respectievelijk slechts 21 en 18 bestellingen. Daarnaast is gratis laden niet haalbaar voor de Model 3 omdat er op deze goedkope Tesla een stuk minder marge zit. Als daar ook nog eens gratis stroom bij wordt uitgedeeld, komt het bedrijf van Musk nooit uit de rode cijfers.

Reageren is niet mogelijk.