De nieuwe standaard, behalve qua bedieningsgemak: test nieuwe Volkswagen Golf

0

Het is zover: de 8ste generatie Golf kan worden getest. Al 45 jaar neemt deze compacte middenklasser in het autolandschap een vooraanstaande plaats in. Er zijn inmiddels meer dan 35 miljoen van verkocht. Zijn populariteit kan worden verklaard door een combinatie van moderne, betrouwbare techniek in een licht verteerbare, herkenbare verpakking. Volkswagen borduurt al decennialang zorgvuldig op dit thema voort. De goede eigenschappen van de Golf werden daarbij gekoesterd terwijl aspecten die een update behoefden wél onder handen werden genomen. Dankzij deze constante evolutie weet de Duitse compacte middenklasser relevant te blijven op de hoog competitieve automarkt. Radicale koerswijzigingen heeft Volkswagen daarvoor niet uitvoeren. Na 7 generaties is ook de nieuwe Golf nog steeds een hatchback met de motor dwars voorin. Geen enkele rivaal biedt zoveel continuïteit.

Het is logisch dat er daarom halsreikend wordt uitgekeken naar de eerste test van de nieuwe Golf die Autointernationaal.nl exclusief kan bieden. Op het eerste gezicht hebben er wederom geen schokkende veranderingen plaatsgevonden. Hooguit kan je de nieuwe, opvallend lage neuspartij met de flamboyant vormgegeven LED koplampen (op de duurste uitvoering van de Golf met antiverblinding functie voor tegenliggers) en idem licht strip als enigszins controversieel bestempelen. Sommigen zullen blij zijn met deze onderscheidende vormgeving, maar anderen zouden ook prima hebben kunnen leven met een minder extreme verandering van de voorzijde van de Golf.

Behoor jij tot de laatste categorie, dan zal jij waarschijnlijk opgelucht adem halen dat Volkswagen voor de rest aan het uiterlijk van de Golf niet veel veranderd heeft. De wijzigingen zou je gerust kunnen omschrijven als retouches: een iets andere detaillering van de flanken en nieuwe, maar nog steeds klassiek vormgegeven achterlichtunits, al zijn die nu wel voorzien van LED techniek.

Ook de maatvoering is niet of nauwelijks veranderd. Voor zover de nieuwe Golf langer, breder en hoger is geworden, dan is dat millimeterwerk. De 8ste generatie wijkt in dit opzicht respectievelijk 29 mm, 10 mm en 4 mm af van zijn voorganger. Op detailniveau is de Golf verder fijn geslepen, met als gevolg dat de luchtweerstand coëfficiënt is gedaald van 0,30 naar 0,27. Knap werk.

De wielbasis bleef ongewijzigd omdat ook de nieuwe Golf op het bekende MQB onderstel staat. Wel werd de bodemplaat verstevigd en geschikt gemaakt voor hybride techniek. De oude Golf was er ook al in stekker uitvoering, maar dat betekende een kleinere kofferbak. De geëlektrificeerde uitvoeringen van de nieuwe editie lijden niet onder dit euvel omdat de batterijen set zich onder de passagiersstoel bevindt. Daardoor past er ook in die Golf versies 380 liter aan bagage. Wel is het zo dat er niet meer volledig elektrisch gereden kan worden in dit Volkswagen model. Voor wie dat wil is er de ID.3, die vrijwel tegelijkertijd werd gelanceerd en globaal hetzelfde formaat heeft.

Door de Golf niet langer in een volledig elektrische uitvoering aan te bieden, heeft Volkswagen geld kunnen besparen. Een kostenreductie was ook mogelijk door de 3-deurs en Sportsvan carrosserievarianten te schrappen, door de motorkap niet langer te voorzien van een gasveer en door de binnenkant van dit koetswerkpaneel standaard in zwart te spuiten in plaats van in carrosseriekleur. Volkswagen stelt dat dit de productie van de Golf een stuk efficiënter heeft gemaakt.

Waar bevindt zich, afgezien van de milde hybride techniek voor een select aantal TSI uitvoeringen, het lekkers bij de nieuwe Golf? Naar het antwoord op deze vraag hoef je niet lang te raden. Trek een voorportier open en je ziet het: het klassiek vormgegeven dashboard heeft plaatsgemaakt voor een volledig digitaal exemplaar met amper nog fysieke knoppen. Ja, hier zorgt Volkswagen wel degelijk voor een revolutie. Bewust, want met het hightech interieur denkt de autofabrikant jongere kopers te kunnen lokken die anders (misschien) geopteerd zouden hebben voor een Mercedes-Benz A klasse.

Voor de neus van de bestuurder bevindt zich een 10,3 inch groot display met aan de rechterzijde een 8,25 of optioneel 10,0 inch groot aanraakscherm. Dat touch screen kan je gebruiken voor de bediening van diverse functies, maar men kan ook een beroep doen op het nieuw ontworpen stuurwiel. Beide schermen zijn net als bij de ID.3 hoger en dochter bij de bestuurder geplaatst, waardoor het dashboard enigszins topzwaar oogt.

De midden tunnel is breder geworden. Bij de uitvoeringen met de DSG automaat bevindt zich daar geen klassieke selectiehendel meer, maar een korte schakelaar. Er is namelijk geen mechanische verbinding met de transmissie meer. De midden tunnel maakt een extra opgeruimde indruk omdat de handrem hefboom vervangen is door een knop voor de bediening van zijn elektronische opvolger.

De meeste functies bedien je zoals gezegd niet langer met fysieke knoppen. Dat geldt ook voor de temperatuurregeling aan boord en de selectie van de rij modus. Op het paneel onder het touchscreen kan men hiervoor een van de mobiele telefoon bekende veegbeweging maken. Klinkt simpel, maar al rijdend blijkt dat toch niet zo te zijn. Als alternatief is er spraaksturing mogelijk, maar ook die bedieningsmogelijkheid is niet ideaal. Dat ligt niet aan het infomediasysteem want die heeft als vanouds bij de modellen van Volkswagen een bovengemiddeld hoge reactiesnelheid. Dit neemt niet weg dat de nieuwe Golf zonder fysieke bedieningsknoppen voor menig autorijder even wennen zal zijn.

De kwalificatie ‘als vanouds goed’ is ook van toepassing op de bouwkwaliteit. Afgezien van wat hard zwart plastic her en der heeft Volkswagen hoogwaardig en duur aanvoelende materialen gebruikt voor de afwerking van het interieur. Voor een moderne touch zorgen de licht strips op het dashboard en de deurpanelen. Een zeer aan te raden optie is het nieuwe Head-up display. Niet omdat de weergave van rij informatie op het digitale instrumentarium te wensen over zou laten, maar omdat voorruitprojectie het rijden vergemakkelijkt en Volkswagen voor een helder en scherp beeld zorgt. Het in de vorige alinea genoemde infomediasysteem is van het derde generatie MIB type en is permanent met internet verbonden dankzij een eSIM kaart, waardoor je altijd actuele verkeersinformatie krijgt of al rijdend muziek kan streamen. Android Auto en Apple CarPlay zijn aanwezig; met de laatste kan draadloos verbinding worden gemaakt.

Volkswagen heeft ook de rij assistentie systemen van de nieuwe Golf opgewaardeerd. Zo kan de 8ste generatie tegen meerprijs van Travel Assist worden voorzien; een combinatie van adaptieve cruisecontrole en een rijbaan assistent. Met deze voorziening is het mogelijk om tot een snelheid van 210 km/u over de Autobahn te jakkeren zonder jouw handen aan het stuur te hoeven houden. In het kader van de stikstofcrisis bij ons niet meer dan 100 km/u rijden met geactiveerde Travel Assist kan natuurlijk ook. Verder is de nieuwe Golf de eerste Volkswagen die voorzien is van Car2X techniek. Daarmee is het mogelijk om informatie met andere verkeersdeelnemers (met dezelfde voorziening aan boord) uit te wisselen over bijvoorbeeld acute filevorming of wegwerkzaamheden. De nieuwe Golf kan tegen meerprijs worden geleverd met een vermoeidheidsassistent die de auto uit zichzelf tot stilstand brengt indien de bestuurder onwel wordt.

Omdat de formaatverschillen met de oude Golf zoals gezegd een kwestie van millimeters is, zal het geen verrassing zijn dat het ruimteaanbod vergelijkbaar is. Voorin kan iedereen probleemloos een prettige zitpositie vinden. Achterin is er dankzij de model karakteristieke, ver rechtdoor lopende daklijn bovengemiddeld veel hoofdruimte voor de passagiers. De kofferbak heeft een capaciteit van 380 liter. Heb je meer bagageruimte nodig dan kan je de achterbank leuning plat leggen en tot 1.237 liter aan spullen vervoeren in de nieuwe Golf.

Dat de Golf voortaan met milde hybride techniek leverbaar is, werd al even genoemd. Hiervoor dient men wel een exemplaar met de DSG automaat te bestellen. De basis benzineversie met 90 pk moet het net als de handgeschakelde uitvoeringen zonder de brandstofbesparende en acceleratiecomfort verhogende voorziening met 48 volt systeem doen. Testauto was de Golf 1.5 eTSI met 150 pk. In deze gedaante bruist de Volkswagen weliswaar niet van energie, maar de acceleratie vanuit stilstand verloopt dankzij de 16 pk en 25 Nm van de starter / generator (die als elektromotor dienst doet) vlot. De milde hybride techniek zorgt voor een duidelijk merkbare boost en werkt perfect samen met de TSI krachtbron die dankzij zijn assistent op een discretere manier aanslaat en aan het werk gaat. Ook helpt de starter / generator om het aarzelende karakter van de DSG automaat bij het wegrijden te maskeren en strijkt het systeem de plooien tijdens de verzet wisselingen glad. Maar eenmaal op tempo kan de transmissie nog steeds treuzelen met terugschakelen. Dat kan soms frustrerend zijn. Je kan de stress voorkomen door gewoon relaxt te rijden met de Golf en hem niet als een sportieve auto te beschouwen, ook al is deze eTSI momenteel de sterkste benzineversie die leverbaar is.

Wel zou hij in deze milde hybride vorm zuinig moeten zijn. Volkswagen belooft een brandstofbesparing van 10 procent. Daar draagt ook de cilinder uitschakeling aan bij. Al cruisend schakelt de Golf 2 pitten uit, om vervolgens helemaal in slaapstand te gaan als jij gaat ‘zeilen’. De techniek werk vlekkeloos want onmerkbaar. Alleen het Eco controlelampje in het instrumentarium attendeert jou er op dat de motor is uitgeschakeld. Raak je het gaspedaal weer aan, dan komt de benzinemotor weer tot leven zonder een krimp te geven. Heb je geen boodschap aan brandstofbesparing, dan zit je in 8,5 seconden op 100 km/u. Een nette, maar geen ‘sportieve’ tijd. Toch kan er met deze Golf over het algemeen vlot worden doorgereden omdat het maximum koppel van 250 Nm al bij 1.500 toeren beschikbaar is. De motor is bij relaxt rijden mooi stil, maar verliest aan raffinement als je hem op zijn staart trapt. De grootste inbreuk op het geluidscomfort worden echter gedaan door de banden, die teleurstellend veel lawaai produceren.

Omdat de Golf in 150 pk top benzineconfiguratie al geen sportieveling is, is het prestatieniveau van de zwakkere uitvoeringen vermoedelijk om nog minder naar huis te schrijven. Die konden evenwel niet worden getest. Ook is het gissen naar hoe de nieuwe Golf bevalt zonder de vele opties waarmee het demonstratie exemplaar was uitgerust. De zogeheten ErgoActive stoelen zitten eersteklas, maar die kosten wel extra. Verder was de test Golf voorzien van de optionele continu variabele dempers (onderdeel van Dynamic Chassis Control (DCC) met 4 rij modi: Eco, Comfort, Sport en Individual) en Progressive Steering waarvoor eveneens moet worden bijbetaald. Verder beschikken de 1,5 liter uitvoeringen over volwaardige onafhankelijke achterwielvering, maar de 1.0 TSI versies (90 of 110 pk) moeten het doen met een torsiestaaf as. In de volgende alinea lees je hoe de Golf met allerlei hulpmiddelen rijdt, maar staar je daar dus niet op blind: dit beeld is (vermoedelijk) niet representatief voor hoe de Volkswagen zonder opties rijdt. En hoewel de Golf kaal voor zo’n 26,5 mille verkrijgbaar zal zijn, gaat het tarief van de testauto vermoedelijk al snel over de 36 mille grens heen.

Met bovengenoemde Dynamic Chassis Control en Progressive Steering rijdt de nieuwe Golf heel volwassen en uitgebalanceerd. De besturing is nauwkeurig en directer dan bij zijn voorganger, maar in Comfort modus erg licht. In een andere stand is de nieuwe Golf evenwel een volwaardig alternatief door zijn meest dynamisch rijdende concurrenten, te weten de Ford Focus, de Mazda 3 en de Seat Leon. De 8ste generatie communiceert beter en reageert sneller op stuurcommando’s, zonder zijn relaxte karakter in te leveren. Mede dankzij de excellente carrosseriecontrole heb je al snel veel vertrouwen in het weggedrag van de nieuwe Golf en dat verhoogt het rij plezier. Met de optionele continu variabele dempers reageert hij rustig op oneffenheden in het wegdek. Verticale carrosseriebewegingen worden dan in de kiem gesmoord. Per saldo is er daardoor sprake van een bovengemiddeld goed veercomfort. De optionele 17 inch wielen van de testauto halen dat beeld niet onderuit, maar bedenk wel dat die zoals gezegd nogal veel rol geluiden produceren. De rechtuit stabiliteit van de Golf is voortreffelijk, waardoor je moeiteloos een hoog tempo kan aanhouden op de snelweg.

 

90%
90%
Awesome

Conclusie

Wederom is de Golf duidelijk beter dan zijn voorganger. Dit keer zitten de verschillen niet in het ruimteaanbod, maar in de toevoeging van milde hybride techniek. Die doet zeer fijn geslepen zijn werk en zorgt er voor dat de nieuwe Golf zich duidelijk van de concurrentie weet te onderscheiden. Ook biedt hij aangescherpte rijeigenschappen, waardoor het weggedrag dynamischer is geworden. Dankzij alle hightech oogt het dashboard veel moderner, maar dat is wel ten koste gegaan van het bedieningsgemak. De digitalisering van de nieuwe Golf zou voor oudere klanten wel eens een brug te ver kunnen zijn. De populariteit van de modelreeks was immers 45 jaar lang niet in de laatste plaats te danken aan zijn simpele bediening zonder fratsen. De jongere doelgroep die Volkswagen met de futuristische displays in het vizier heeft, neigt vermoedelijk sowieso eerder naar de volledig elektrische ID.3. De tijd zal leren of de interieurmetamorfose goed gaat uitpakken voor de marktleider.
            

  • 9
  • Beoordelingen door bezoekers (37)
    4.3

Reageren is niet mogelijk.