Carlos Ghosn: een sluwe vos die wel zijn zwarte haren verloor, maar niet zijn streken

0

Je kan er een bloedstollende Hollywood film over maken: de ontsnapping van voormalig Renault topman Carlos Ghosn uit Japan.

In dit land was hij (na de betaling van een miljoenenbedrag) op borgtocht vrij, in afwachting van zijn proces, maar er was wel huisarrest opgelegd wegens vluchtgevaar. Hiertoe werd zijn woning permanent met camera’s bewaakt. Zijn paspoort moest hij inleveren en mocht zelfs geen contact hebben met zijn vrouw.

Voor zijn huisarrest zat Ghosn maandenlang in een kale cel waar zelfs geen matras aanwezig was. De ijdele Nissan topman was ook niet in staat om zijn haar zwart te verven zoals hij voorheen gewend was om te doen en viel kilo’s af. Onder internationale druk mocht hij de cel verruilen voor huisarrest. De strenge beveiliging bleek evenwel niet voldoende te zijn: Ghosn wist te ontsnappen naar Libanon. Hij heeft zowel de Franse als de Libanese nationaliteit en had nog een tweede Frans paspoort, waarmee hij Libanon kon binnenkomen.

Ghosn werd in 2018 in Japan gearresteerd vanwege het wegsluizen van geld van Nissan naar zijn eigen rekening. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan belastingfraude. De ex-topman van het autoconcern bestrijdt alle aanklachten, maar heeft zijn proces niet afgewacht om in Japan volgens hem racisme hoogtij zou vieren en men het eigen recht boven de internationale wetgeving laat gelden. Volgens Ghosn is het Japanse rechtssysteem corrupt en kan hij zich daar niet goed verdedigen. De gevallen topman spreekt van een complot tegen hem.

Het is nog niet bekend hoe Ghosn heeft weten te ontsnappen. Duidelijk is wel dat hij de situatie slim heeft uitgebuit. Zo zou hij tijdens een georganiseerd etentje thuis ook een band hebben laten optreden, waarna hij in één van instrumentenkoffers mee het huis uit is gesmokkeld. Mogelijk voor een contrabas, zo gaat het gerucht. Waarschijnlijk is hij in dezelfde koffer het vliegtuig in gegaan richting Turkije. Daar is hij vervolgens overgestapt in een privé vliegtuig en daarmee is hij naar Libanon gevlogen. Duidelijk is dat hij hulp van buitenaf heeft gehad.

Libanon bevestigt dat de Fransman met geldige papieren het land is binnen gekomen. Libanon en Japan hebben geen uitleveringsverdrag met elkaar. Daardoor lijkt de gevallen auto magnaat en oud topman van Nissan, Renault en Mitsubishi op vrije voeten te zijn, ondanks dat Japan Libanon alsnog heeft gevraagd om Ghosn terug te sturen naar Japan. Japan doneert veel geld en middelen aan Libanon, bijvoorbeeld voor water en afval projecten. Dat kan mogelijk worden ingezet als drukmiddel om Ghosn toch uit te leveren. Maar Ghosn heeft zelf ook een hoop geld. Daarmee kun je alles voor elkaar krijgen in Libanon. Er lopen daar wel meer van dit soort figuren vrij rond. Dat kan omdat het land geen goed functionerende overheid heeft.

Onderzoek zal moeten uitwijzen hoe het kan dat niemand de koffer heeft gecontroleerd. Ook is het gissen hoe hij langs de controle op de luchthaven is gewandeld en daarna aan boord van het vliegtuig is gestapt. Hij zou met een vals paspoort hebben gereisd. Waarschijnlijk is het geen toeval dat zijn vlucht plaatsvond in een feestdagenperiode in Japan. Daardoor had ook veel bewakingspersoneel van de overheid vrij. Ghosn heeft dit allemaal slim gepland.

Is het toeval dat Ghosn heeft weten te ontsnappen? Nee, dit zeer intelligente en gedreven haantje heeft het karakter niet om zijn proces lijdzaam af te wachten en om zijn hoofd willoos op het slachtblok te leggen (in Japan wordt vrijwel niemand tijdens het proces vrijgesproken). Ghosn is een man met heel veel lef die heeft laten zien op het schaakbord altijd een paar zetten vooruit te denken. Hij wist het technisch failliete Nissan van de ondergang te redden, zag het potentieel van Dacia, investeerde in de reïncarnatie van Alpine en zag de transitie naar elektrisch autorijden tijdig aankomen. Er is ontzag voor wat Ghosn allemaal heeft bewerkstelligd. Nu heeft hij ook zichzelf van de ondergang gered. En let maar op: het eerste wat hij in Libanon gaat doen, is zijn haar weer zwart verven.

 

Reageren is niet mogelijk.