Fors kwartaalverlies voor Ford

0

Ford heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 1,7 miljard dollar (ruim 1,5 miljard euro). Oorzaak was een miljardenlast voor pensioenverplichtingen. In de beurshandel op Wall Street kreeg het Amerikaanse autoconcern een flinke tik voor de kiezen.

Een jaar eerder verdiende Ford in dezelfde periode nog 100 miljoen dollar. De omzet bedroeg in het vierde kwartaal 39,7 miljard dollar tegen 42 miljard dollar een jaar eerder. Ford had onder meer te kampen met zwakkere verkopen in China. In Europa en Noord Amerika is er eerder sprake van stagnatie dan van groei. Ford moest ook veel extra kosten maken vanwege ernstige aanloopproblemen bij de productie van de nieuwe Explorer. Daarvan was de bouwkwaliteit aanvankelijk zeer onder de maat. Ford moest ook extra geld opzij zetten om garantieclaims af te handelen die betrekking hebben op de Powershift automaat van de Fiesta en Focus. Die transmissie werd vol kinderziektes op de markt gebracht.

Over heel 2019 werd een winst behaald van slechts 84 miljoen dollar, terwijl dit een jaar eerder nog 3,7 miljard dollar was. In 2017 werd er nog 7,8 miljard dollar verdiend. Eerder was de winstverwachting al naar beneden bijgesteld, maar in een brief schrijft CEO James Hackett dat het bedrijf “beneden verwachtingen” heeft gepresteerd (op de foto staat hij rechts naast de achterkleinzoon van Henry Ford bij de Mustang Mach-E waarmee het bedrijf Tesla wil verslaan).

De winstverwachting voor 2020 is duidelijk minder dan door analisten was verwacht. De waarde van het aandeel Ford kelderde daardoor met 10 procent. Het Amerikaanse autoconcern zit midden in een herstructurering van het bedrijf die om en nabij de 11 miljard dollar kost. Ford wil zich focussen op pick-ups, SUV modellen, elektrische auto’s en techniek waarmee voertuigen zelfstandig kunnen rijden.

Reageren is niet mogelijk.