Schoon en stoer: de Volkswagen ID.Ruggdzz

0

Volkswagen staat op het punt om het licht op groen te zetten voor een nieuw SUV lid van de ID familie. Het model moet gaan concurreren met de volledig elektrische BMW iX3 en de nog te introduceren Mercedes-Benz EQ B.

De volledig elektrische SUV heeft op het hoofdkantoor van Volkswagen in Wolfsburg de werktitel Ruggdzz gekregen. Dat klikt als ‘rugged’ oftewel ruig, hoekig, stoer, robuust en krachtig: allemaal benamingen die van toepassing zouden zijn op het ontwerp. Volkswagen spreekt van een iconisch model omdat het design net zo tijdloos en klasseloos zou zijn als dat van de originele Kever.

De ID.Ruggdzz is in standaardvorm 4.600 mm lang, maar op tekentafel staat ook een versie met langere wielbasis. Die zal plaats bieden aan 7 personen. Vierwielaandrijving middels een elektromotor op elke as is standaard. De ID.Ruggdzz zal boven de ID.4, die eerder een cross-over dan een SUV is, worden gepositioneerd. Dat is feitelijk de productieversie van de eerder getoonde ID.Crozz conceptstudie. De ID.4 beleeft in juni zijn publieksdebuut op de Detroit Motor Show.

Hoewel het licht dus nog niet definitief op groen is gezet voor de ID.Ruggdzz, denkt Volkswagen dat het ontwerp in 2023 in productie kan gaan. Hij maakt onderdeel uit van een uit 30 modellen bestaand SUV offensief uit Wolfsburg. Dit sub gamma moet medio 2025 op volle aanvalssterkte zijn. Alle elektrische modellen zullen worden gebaseerd op het MEB platform van de Volkswagen Groep.

Volkswagen gaat ook de ID.Buzz in productie nemen. De definitieve uitvoering van deze elektrische Microbus zal volgend jaar worden gepresenteerd. Dat moet net zo’n iconisch (lees: tijd en klasse loos) ontwerp worden. Tot dezelfde lijn modellen behoort ook de productieversie van de ID.Buggy. Al deze 3 ontwerpen zijn onder supervisie van de nieuwe designchef van de Volkswagen Groep, Klaus Bischoff, gecreëerd.

Hoewel de ID.Ruggdzz niet veel groter zal zijn dan de ID.4, is het design radicaal anders want veel hoekiger. Met de doosvorm denkt Volkswagen de sleutel in handen te hebben tot ene tijdloos ontwerp. En dat zou best wel eens kunnen, want ook de boxachtige SUV modellen van Land Rover verouderen niet snel. Een ander verschil met de ID.4 is de doorzichtige C stijl.

Reageren is niet mogelijk.