BMW omarmt Apple CarKey

0

BMW gaat de Apple CarKey (een nieuwe functie voor de iPhone en Apple Watch die waarschijnlijk in iOS 14 het levenslicht ziet) gebruiken. Tot nu toe werkte de digitale autosleutel van de Duitse automaker BMW alleen op telefoons met Android.

Het is niet de eerste keer dat Apple en BMW samenwerken op het gebied van nieuwe functies. Zo was de Duitse autobouwer ook de eerste fabrikant die de draadloze versie van Apple CarPlay van de de elektronicafabrikant ondersteunde. Maar gek genoeg was de vrijage tussen beide bedrijven ineens voorbij toen er een digitale autosleutel moest worden ontwikkeld. Daar lijkt nu dus verandering in te komen.

De Apple CarKey doet precies wat de naam zegt: je kunt een autosleutel aan de app toevoegen, net als jouw bankpas voor Apple Pay. Compatibele voertuigen laten zich openen en starten dankzij een aparte NFC chip van een iPhone of Apple Watch. Het wordt ook mogelijk om een autosleutel (al dan niet tijdelijk) met een ander te delen. Bij het aanmaken van een virtuele autosleutel kan een gebruiker kiezen of die alleen de achterbak of ook de cabine mag openen. Ook kan bepaald worden of de iPhone sleutel de auto mag starten of alleen ontgrendelen. Daarnaast is er een Express Mode, waarbij de telefoon niet uit je zak gehaald hoeft te worden en een gezichtsscan of toegangscode niet nodig is.

Sommige autofabrikanten, zoals Tesla, gebruiken al slimme telefoons om toegang te krijgen tot een voertuig en die vervolgens te starten. Dit werkt echter via Bluetooth en is geen universele standaard. Het lijkt erop dat Apple die basis wel gekozen heeft, namelijk Digital Key 3.0 van The Car Connectivity Consortium. Dat is een groep bedrijven die werkt aan techniek voor het ontgrendelen van voertuigen met telefoons en horloges. Deelnemers zijn naast BMW ook General Motors en Hyundai. Aan de kant van de telefoonfabrikanten zijn de participanten Apple, Samsung en LG.

In september wordt iOS 14 verwacht, al komt in juni al een bètaversie. Dan kan het bestaan van de nieuwe functie definitief bevestigd worden en wordt de exacte werkingswijze duidelijk. BMW heeft zoals gezegd voor sommige modellen al een digitale sleutel voor de telefoon, maar die werkt alleen op exemplaren met het Android besturingssysteem. Bovendien moeten gebruikers nu nog de telefoon uit hun zak halen en bij de portiergreep houden om de auto te kunnen ontgrendelen. Een belangrijke vernieuwing is ook dat het systeem zelfs nog werkt als de batterij van de telefoon leeg is. Ook kan worden gekozen of controle met gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode nodig is. Zo niet, dan gaan de deuren van het slot zolang de gebruiker een iPhone bij zich heeft, zoals dat met moderne autokaartjes ook al werkt. Daarbij wordt mogelijk de nieuwe Ultra Wideband chip van de nieuwste iPhones gebruikt. Die kan nauwkeurig zijn locatie ten opzichte van een ander apparaat bepalen.

BMW ontkent of bevestigt het gerucht niet. Apple heeft nog niet gereageerd. De Duitse autofabrikant zou de CarKey functie in kunnen bouwen als onderdeel van bovengenoemde Digital Key 3.0; een standaard voor het contactloos openen van autodeuren.

Reageren is niet mogelijk.