Porsche komt eind 2021 met een elektrische Macan

0

Porsche legt momenteel de laatste hand op de ontwikkeling van de tweede generatie Macan. Die krijgt anders dan het huidige model een volledig elektrische aandrijflijn.

De Macan kwam in 2014 op de markt en is al sinds zijn introductie een groot verkoopsucces. Vorig jaar werden er wereldwijd bijna 100.000 exemplaren verkocht. Porsche zou hierdoor op dezelfde voet verder kunnen gaan met de nieuwe Macan, maar niets is minder waar: de tweede generatie krijgt een radicaal andere technische opzet waarbij de benzinemotoren plaatsmaken voor elektrische aandrijving. Binnen 18 maanden moet hij verkoop klaar zijn.

Als basis voor de nieuwe Macan dient de zogeheten Premium Platform Electric (PPE) architectuur. Dit platform wordt op concernniveau (Volkswagen Groep) momenteel ontwikkeld voor grotere hoge modellen. Ook Audi gaat het onderstel gebruiken en de kans is groot dat het moedermerk de PPE architectuur zal gebruiken voor de volgende generatie Touareg.

Porsche is met de technische ommezwaai klaar voor elektrificatie, maar is de SUV klant dat ook? Omdat men dat in Stuttgart-Zuffenhausen ook niet zeker weet, zal de huidige Macan nog enige tijd worden doorgebouwd, net zoals Fiat bij haar belangrijke 500 vooralsnog op 2 paarden wed: een klassiek aangedreven model en een nieuwe elektrische variant. Mogelijk zal bij ons de conventionele Macan eerder van de kaart verdwijnen dan in Rusland, waar de autoconsument minder begaan lijkt met het milieu.

Dat de elektrische Macan een ander platform krijgt dan de Taycan, is een bewuste keuze. Diens J1 onderstel is namelijk niet geschikt voor modellen met een relatief grote grondspeling. Overigens komt er van de Taycan wel een Cross Turismo variant met terrein look decoratie en een opgehoogde vering. Die zal echter minimaal 125.000 euro gaan kosten. De modellen op de PPE architectuur kunnen vanwege het grotere productievolume tegen een lagere prijs aangeboden gaan worden.

Designtechnisch is de nieuwe Macan een echte Porsche om te zien. Hij combineert klassieke SUV stijlelementen van het merk met een front à la de Taycan. Daarmee onderscheidt de nieuwe Macan zich duidelijk van de ‘niet elektrische’ versie. De maatvoering is echter in grote lijnen identiek. Grotere proporties zijn niet nodig omdat de elektromotor minder plaats inneemt dan de verbrandingsmotoren van het huidige model. Daardoor zal de nieuwe Macan verrassend veel ruimer zijn.

Reageren is niet mogelijk.