Mazda kondigt CX-30 100th Anniversary Edition aan

0

Ter gelegenheid van haar 100-jarig jubileum lanceert Mazda binnenkort een speciale editie van de CX-30 onder de naam 100th Anniversary Edition. Die zou het unieke karakter van de allereerste personenauto van het merk, de R360 Coupé, weerspiegelen.

Veel van de kenmerken van de R360 Coupé (zie tweede foto), zoals aandacht voor designdetails, vinden wij volgens de importeur nog steeds terug in elke moderne Mazda. De jubileumeditie heeft de witte en bordeauxrode tweekleurige lak die de R360 Coupé tot een hit maakte toen hij in 1960 werd gelanceerd. Het was Mazda’s eerste personenauto en was onmiddellijk een succes vanwege zijn unieke, sportieve wegligging en concurrerende prijzen. Het autootje had een viertaktmotor, hetgeen ongekend was in het Japanse kei-car segment (mini personenauto’s). Ook aanwezig was een automatische transmissie en Mazda had veel werk gemaakt van gewichtsvermindering om het rijplezier te vergroten. Dat is nog steeds een kenmerk van alle hedendaagse Mazda’s.

De CX-30 100th Anniversary Edition kenmerkt zich door divers specifieke details, waaronder unieke wielnaaf doppen met het 100th Anniversary logo (zie hoofdfoto). Andere elementen zijn: vloermatten met 100th Anniversary logo; vloertapijt, vloermatten plus stoelen uitgevoerd in bordeauxrood; hoofdsteunen met 100th Anniversary logo in reliëf; een speciale sleutel met 100th Anniversary logo in reliëf; een 100th Anniversary badge op het scherm achter het linkervoorwiel en een Snow Flake White Pearl exterieurkleur.

Het speciale 100th Anniversary logo is een samensmelting van het huidige Mazda embleem en de badge van Toyo Kogyo, zoals de onderneming bij de oprichting in 1920 heette. Het ontwerp weerspiegelt de wens van de onderneming, overgenomen van zijn oprichter Jujiro Matsuda, om via engineering een zinvolle bijdrage aan de wereld te leveren en zijn vastberadenheid om met trots vooruit te kijken naar de komende 100 jaar.

Bovengenoemde carrosseriekleur is te zien op de MX-5 100 Anniversary Edition die op de tweede foto staat afgebeeld. Bij ons zal het jubileumfeest worden gevierd met de CX-30. Deze cross-over was vorige maand in Nederland namelijk goed voor meer dan de helft van de Mazda verkopen. De speciale feestuitvoering is in Nederland uitsluitend beschikbaar met de Skyactiv-X 180 motor in combinatie met een handgeschakelde 6-bak of een 6-traps automaat. De prijzen en de introductiedatum van de CX-30 100th Anniversary zijn op dit moment nog niet bekend.

Reageren is niet mogelijk.