Bovag voorspelt mooie deals voor showroommodellen

0

Mensen die nu een nieuwe auto uit voorraad kopen bij een dealer kunnen wel eens spekkoper zijn. Door de corona crisis is de omzet van de autohandel met 40 procent gekelderd. Voor verkopers van dealers is er veel aan gelegen om de bestaande voorraad te verkopen zodat er extra geld binnenkomt. De consument kan daar zijn voordeel mee doen.

Een woordvoerder voorspelt daarom hele mooie deals voor iedereen die nu een showroom bezoekt. Eigenaren van dealerbedrijven zijn echter huiverig om dit te beamen. Zij zijn bang dat er anders geen enkele deal meer gesloten wordt zonder een forse korting. Maar de corona crisis is nog lang niet voorbij. Hoe langer de pandemie duurt, hoe heter de kolen wordt waarop autodealers zitten. Dit betekent dat een onderhandeling vaardige klant wel degelijk zijn slag kan slaan.

Dat dealers graag van hun voorraad af willen, komt overigens niet alleen doordat de particuliere koper zijn hand op de knip houdt. Ook leasebedrijven wachten met nieuwe bestellingen voor bedrijven wiens werknemers niet inzetbaar zijn, of waarvan het onzeker is of het arbeidscontract verlengd gaat worden. Toch denken auto-importeurs dat de kans dat Nederlandse dealers met korting gaan strooien klein is.

Volgens een woordvoerder van Jaguar Land Rover Nederland zijn er bij ons minder auto’s op voorraad. Hij is dan ook eerder bang voor een tekort dan voor een overschot. “Bovendien heeft Jaguar Land Rover tijdig de productie in de fabrieken stopgezet om hoge voorraden te voorkomen. Wereldwijd gezien is er, mede door de heropening van de Chinese markt, ook eerder sprake van een tekort dan van een overschot van auto’s”.

De Nederlandse importeur van Kia verwacht ook niet dat er kortingen gaan komen. Volgens een woordvoerder komt dat er van een overaanbod geen sprake is. Kia kampt bovendien dat de productie van de Picanto tijdelijk gestaakt wordt wegens een tekort aan onderdelen in Zuid Korea. Peugeot Nederland vindt het nog te vroeg om de kans op kortingen goed in te kunnen schatten. Diens woordvoerder wijst er op dat de afzet in maart niet heel sterk is gedaald. “Daarnaast ligt de productie in de Europese fabrieken momenteel zo goed als stil”.

In België verwachten importeurs ook eerder een schaarste dan een overschot. Men rekent er op dat de dip in de autoverkopen slechts van tijdelijke aard zal zijn. De aanschaf van een nieuwe auto wordt nu vanwege de ‘lockdown’ uitgesteld, maar dat betekent geen afstel. Als de huidige situatie bijvoorbeeld in mei of juni weer verbetert, dan zou er alsnog weer veel vraag naar nieuwe personenwagens kunnen ontstaan. Omdat de productie in de fabrieken dan meerdere weken stil heeft gelegen, kan de levertijd daardoor wel eens oplopen.

Reageren is niet mogelijk.