Mazda MX-30 wordt ook leverbaar met range extender

0

De elektrische Mazda MX-30 wordt binnenkort ook leverbaar in een uitvoering met zogeheten range extender. Het gaat om een rotatiemotor die voor een grotere actieradius moet zorgen. Het is voor het eerst sinds de RX-8 dat Mazda dit type krachtbron weer toepast in een productiemodel.

De rotatiemotor drijft de Mazda niet direct aan. Fans van dit type krachtbron moeten dus niet te vroeg juichen. De bijzondere motor keert weliswaar terug, maar niet in de oude vorm. Bovendien is het dit keer geen sportwagen waarin de onderscheidende techniek dienst gaat doen, maar in een 4,4 meter lange cross-over die in de basis een elektrische auto is. De rotatiemotor zal in de MX-30 als range extender functioneren, oftewel als hulpkrachtbron om het rijbereik te vergroten.

Mazda heeft al eerder geëxperimenteerd met dit aandrijfconcept. In 2013 presenteerden de Japanners een werkend prototype van een elektrische 2 met rotatiemotor als range extender. Dat model is toen niet in productie gegaan, maar Mazda heeft de techniek wel verder ontwikkeld. Nu zou het aandrijfconcept dus productierijp moeten zijn.

De Mazda MX-30 heeft in zijn huidige vorm (die komend najaar bij de dealers arriveert; zie tweede foto) een 35,5 kWh batterijpakket, die goed is voor een actieradius van 200 kilometer. Dat is voor moderne begrippen aan de magere kant. Ter compensatie komt Mazda dus ook met een versie met Range Extender. Of die zal worden uitgerust met een kleinere accu (bijvoorbeeld om de meerkosten binnen de perken te houden), is niet bekend. Ook doet Mazda nog geen mededelingen over de introductiedatum, maar reken op 2021.

Overigens is Mazda van mening dat een grotere range dan de MX-30 in standaardvorm biedt (200 kilometer dus) in 80 procent van de gevallen niet volledig zal worden benut. Bovendien zou een groter accupakket de elektrische cross-over duurder én zwaarder maken. De meerkosten van de range extender zijn dus nog niet bekend, maar het meergewicht zal meevallen omdat de rotatiemotor erg compact is. Reken op een systeem waarbij de wankelkrachtbron slechts één rotor heeft. Meer is niet nodig omdat er van een direct aandrijf taak van de MX-30 zoals gezegd geen sprake is.

Hoewel wankelmotoren berucht zijn om hun relatief hoge benzine en olie verbruik, zouden die nadelen niet spelen bij de versie die Mazda in de MX-30 gaat monteren. Dat komt door de range extender functie van de krachtbron. Doordat de relatief kleine motor niet direct de wielen aandrijft, kan hij op een zo optimaal mogelijk toerental draaien bij het opladen van het accupakket. In die situatie blijft ook de slijtage tot een minimum beperkt. Ondertussen kan er wel worden geprofiteerd van de traditionele voordelen van een rotatiemotor: de trillingvrije werking en de stille loop.

 

Reageren is niet mogelijk.