Jonge mannen rijden BMW 3-serie

0

Jonge mannen hebben vaker en eerder een eigen auto dan jonge vrouwen. En gemiddeld kiezen zij daarbij voor een zwaarder model met een hoger vermogen. Onder mannen tussen de 18 en 24 jaar blijkt vooral de BMW 3-serie populair. Vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie kiezen voor de Toyota Aygo.

Vergelijkingssite Independer deed onderzoek onder circa 30.000 polishouders van maximaal 24 jaar oud. Daaruit blijkt dat 18 tot 24 jarigen (als zij een auto hebben) het liefst in een Volkswagen Golf, Volkswagen Polo of Opel Corsa rijden. Grote verschillen tussen de 2 seksen zijn er ook: op plaats 4 bij de mannen staat de BMW 3-serie; een model dat bij vrouwen niet eens in de top 25 staat. Zij kiezen voor de Toyota Aygo (plek 3), die we bij de heren pas op de 16de plaats tegenkomen. Bij jonge vrouwen is de Volkswagen Polo het populairst.

Een meerderheid van de jonge vrouwen (60 procent) rijdt in een auto met een vermogen van minder dan 75 kW (102 pk). Bij mannen ligt dat percentage op 44 procent. Want bijna 22 procent van hen heeft een auto met een vermogen tot 100 kW (136 pk). Slechts 13 procent van de dames waagt zich daaraan. Ter compensatie kiezen jonge vrouwen vaker voor een relatief nieuwere auto dan jonge mannen. Daarnaast is er een klein verschil in brandstofkeuze: in de onderzochte groep rijdt 15 procent van de mannen diesel, terwijl dit bij vrouwen 9 procent is.

Het onderzoek van Independer toont aan dat 18-jarige mannen 3 keer vaker een auto bezitten dan vrouwen van dezelfde leeftijd. Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt dat verschil iets af. Onder 24-jarigen hebben mannen nog ‘maar’ 1,5 keer vaker een auto op hun naam staan. En omdat mannen gemiddeld vroeger beginnen met autobezit, bouwen zij ook eerder schadevrije jaren op. Toch hebben jonge mannen gemiddeld iets vaker negatieve schadevrije jaren dan jonge vrouwen, wat betekent dat zij al een of meerdere schades hebben geclaimd (1 schade claim zorgt voor 5 jaar terugval in schadevrije jaren).

Opvallend is ook het verschil in verzekeringskeuze. Mannen rijden meer schades, maar kiezen vaker (49 procent) voor alleen de verplichte WA-verzekering (uitsluitend verzekerd voor schade veroorzaakt bij anderen). Vrouwen doen dit in 38 procent van de gevallen. Bijna de helft van de jonge dames kiest voor de uitgebreidere WA+ verzekering (mannen: 42 procent). Allrisk wordt door 13 procent van de vrouwen gekozen (mannen: net geen 9 procent). Gelet op het hogere claim percentage, is het dus ‘niet slim’ dat jonge mannen relatief weinig Allrisk verzekeringen afsluiten.

Jonge vrouwen rijden zoals gezegd gemiddeld net iets vaker in nieuwere auto’s dan jonge mannen. Het gaat hierbij om verschillen van enkele procenten. Bij exemplaren die ouder zijn dan 15 jaar komen de mannen in de meerderheid. Bijna 50 procent van de jonge mannen rijdt in een auto van 15 jaar of ouder. Bij vrouwen is dat net geen 40 procent. Dit verschil zou overigens kunnen verklaren waarom mannen vaker kiezen voor alleen een WA verzekering, ondanks dat zij frequenter brokken maken.

Reageren is niet mogelijk.