Inval bij Continental vanwege dieselfraude Volkswagen

0

Het Openbaar Ministerie van Hannover heeft invallen gedaan bij kantoren van Volkswagen en toeleverancier Continental in Hannover, Frankfurt en Regensburg. Dat melden diverse Duitse media. De inval was onderdeel van een onderzoek naar het dieselfraude schandaal. In 2015 kwam aan het licht dat er door Volkswagen software in auto’s werd gebruikt waarmee de emissietesten konden worden gemanipuleerd. Het autoconcern uit Wolfsburg plaatste in 2006 bestellingen bij VDO (sinds 2007 onderdeel van Continental) voor een regeleenheid en een injectiesysteem voor de EA189 dieselmotor.

De componenten zouden kunnen worden gemanipuleerd. Continental wordt, net als diverse andere toeleveranciers eerder, verweten te weinig toezicht te hebben gehouden op mogelijk verkeerd gebruik van de geleverde systemen. Eerder schikte Bosch al in een soortgelijke zaak en onlangs werd ook ZF beboet vanwege nalatigheid. Continental leverde alleen componenten aan Volkswagen voor dieselmodellen die in Europa werden verkocht. Dat er bij deze toeleverancier wel invallen zijn gedaan, maar niet bij ZF en Bosch, zou kunnen wijzen op een grotere betrokkenheid dan alleen nalatigheid bij het houden van toezicht.

Continental produceert ook banden en rem- plus stabiliteitssystemen voor personenauto’s. Het onderzoek van de Duitse justitie draait om apparatuur die Volkswagen gebruikt in bepaalde dieselmodellen. Het gaat om technologie die reinigingssystemen voor uitlaatgassen uitschakelt. Bij Volkswagen kwam het grote schandaal rond fraude met dieselmotoren zoals gezegd in 2015 aan het licht. In de Verenigde Staten gebruikte het autoconcern software die bij tests lagere uitstoot waarden gaf voor stikstof dan in normale rij omstandigheden op de weg.

De invallen op diverse locaties hangt samen met een gerechtelijk vooronderzoek. ‘Continental werkt volledig mee met de autoriteiten”, zo stelt een woordvoerder van de toeleverancier. In januari werden er ook al diverse vestigingen van het bedrijf doorzocht.

Reageren is niet mogelijk.