Productie Lamborghini Urus bereikt mijlpaal

0

Lamborghini heeft een mijlpaal bereikt met de productie van de Urus: het 10.000ste exemplaar zag onlangs het levenslicht. Dat was reden voor een feestje (op anderhalve meter afstand) in Sant’Agata Bolognese, want de Urus is een schot in de roos.

In navolging van Porsche met de Cayenne doen vandaag de dag ook andere voormalige sportwagenspecialisten goede zaken met dure, luxe en sportieve SUV modellen. Zelfs Lamborghini heeft een dergelijk model in het assortiment. Die SUV verkoopt als warme broodjes: inmiddels is het 10.000ste exemplaar over de toonbank gegaan.

Daarmee is duidelijk dat de Urus een schot in de roos is: Lamborghini heeft een tijdsbestek van 2,5 jaar nodig gehad om deze mijlpaal te bereiken; een ongekend succes voor de Italiaanse fabrikant. Van dit productie- en verkooptempo kon Lamborghini voorheen alleen maar dromen. De Urus is daarmee overigens niet de bestverkochte auto uit Sant’Agata Bolognese ooit. Die titel is voorlopig nog in handen van de uit 2013 stammende Huracán. Op 31 december 2019 tikte deze Lamborghini de 14.022 exemplaren aan op de productieteller. Daarmee werd de Gallardo onttroond.

Maar de Huracán zal spoedig in de productiestatistieken worden gepasseerd door de Urus. Het mijl paalexemplaar (nummero 10.000) is in sinister Nero Noctis Matt gespoten (matzwart, voor degenen die geen Italiaans spreken) en is bestemd voor een Russische klant. Die heeft zijn Urus door de door Ad Personam divisue laten voorzien van tweekleurige interieurbekleding in zwart en oranje.

Lamborghini toonde de 650 pk sterke ‘Super SUV’ voor het eerst aan de wereld in december 2017. Om de productie van de Urus mogelijk te maken, werd het oppervlak van de fabriek verdubbeld naar 160.000 m2. Die investering was dus geen weggegooid geld. De Urus trekt voornamelijk klanten in landen waar veel extreem rijken wonen, zoals oliestaten in het Midden-Oosten.

Toch is de Urus ook hier geen onbekende. Sterker nog: ook in Nederland heeft de SUV voor een enorme opleving van de verkopen van Lamborghini gezorgd. In 2017 eindigde de afzetteller van het merk op 8 auto’s, in 2018 op 19 stuks en vorig jaar plotseling op liefst 49 exemplaren. Daarvan waren 36 eenheden een Urus. Dit jaar zijn er bij ons al 11 van verkocht. De teller voor deze Lamborghini staat daarmee inmiddels op 54 stuks, waarmee de Urus met afstand het meest verkochte model van de Italianen is.

Reageren is niet mogelijk.