BMW verdient weer miljarden

0

BMW verdient weer meer geld, maar geeft een voorzichtige prognose voor de rest van het jaar.

De Duitse fabrikant van premium auto’s maakt meer winst, maar over de vooruitzichten voor de rest van het jaar is het bedrijf echter zeer voorzichtig. Dit ondanks een aanzienlijke winststijging in het derde kwartaal. BMW blijft dus terughoudend over het jaar als geheel.

Als gevolg van de Corona crisis herhaalt de autofabrikant haar eerdere verwachting dat de groepswinst vóór belastingen het lopende jaar aanzienlijk zal dalen, namelijk met meer dan 10 procent. Het rendement op de omzet zal bij de autodivisie krimpen van een marge van 4,9 procent in 2019 naar 0 tot 3 procent dit jaar, aldus BMW. De autofabrikant blijft daarmee bij zijn eerdere prognose.

Na 9 maanden lag de winst vóór belastingen van de BMW Groep 41,5 procent lager dan in het voorgaande jaar en de autodivisie was nauwelijks winstgevend met een marge van 0,3 procent. “Nadat het economische klimaat in het derde kwartaal was gestabiliseerd, trekt de pandemie nu duidelijk weer aan”, zo waarschuwt de fabrikant. De negatieve gevolgen van de besmettingsgolf en de onzekerheden door de economische effecten van de inperkingsmaatregelen zijn groot.

Ondanks een omzetdaling van 1,4 procent tot 26,28 miljard euro, steeg de geconsolideerde winst vóór belastingen met 9,6 procent tot 2,46 miljard euro in het derde kwartaal. De netto winst nam zelfs met 17,4 procent toe tot 1,82 miljard euro. De ontwikkeling werd ondersteund door goede zaken in China. De grootste automarkt ter wereld heeft zich veel sterker hersteld dan die in andere delen van de wereld. BMW had voor het derde kwartaal eerder al een omzetstijging en een toename van de vrije kasstroom bij de autodivisie gemeld.

Volgens de Duitse autofabrikant liggen de resultaten over de eerste 9 maanden in lijn met de verwachting voor het hele jaar. BMW leverde in het derde kwartaal 675 duizend auto’s af, oftewel 8,6 procent exemplaren meer dan in dezelfde periode van 2019. Hiermee laat het bedrijf zien te herstellen van de klap door de corona crisis. Over de eerste 9 maanden van dit jaar gemeten ligt de autoverkoop nog 12,5 procent lager en de omzet daalde met 7,1 procent. De nettowinst staat op 2,2 miljard euro; een daling van 39,8 procent.

BMW meldt in zijn derde kwartaalverslag dat het in 2022 in al zijn fabrieken elektrische auto’s wil bouwen. In 2030 moet de CO2-emissie van de BMW vloot gedurende de levenscyclus 40 procent lager liggen dan nu het geval is. In de komende 10 jaar wil BMW meer dan 7 miljoen geëlektrificeerde auto’s op de weg hebben, waarvan tweederde volledig elektrisch dient te zijn. BMW zal hiertoe een nieuwe platform architectuur gaan ontwikkelen die specifiek bestemd is voor modellen zonder verbrandingsmotor. Tot nu toe gaf het bedrijf de voorkeur aan modulaire onderstellen die geschikt zijn voor meerdere aandrijfvormen.

Reageren is niet mogelijk.