Lamborghini komt met Speedster op basis van de Essenza SCV12

0

Na Aston Martin, Ferrari en McLaren waagt nu ook Lamborghini zich aan een Speedster. Dit betekent dat de Aventador J Concept uit 2012 een vervolg krijgt .

Bovenstaande foto werd verspreid via de sociale media door van Lamborghini Squadra Corsa, de motorsport divisie van de Italianen. Het gaat om een onder camouflagetape schuilende speedster. Dit autotype kenmerkt zich door een koetswerk zonder dak en zonder zijramen of voorruit. Vaak ontbreken ook deuren. Italianen noemen dit autotype zelf barchetta’s. De oranje wrap is een knipoog naar de livrei waarin Lamborghini Squadra Corsa eerder de Essenza SCV12 testte. Dit suggereert dat die enkel voor het circuit gebouwde supersportwagen als basis dient.

Die in een oplage van 40 exemplaren gebouwde Essenza SCV12 (zie tweede foto) wordt aangedreven door een midscheeps achter gemonteerde V12 die zijn vermogen van 830 pk exclusief naar de achterwielen stuurt. Ondanks de aanwezigheid van allerlei spoilers en een gigantische diffusor oogt het aerodynamische pakket van deze Lamborghini minder extreem dan die van de Essenza. “Attentie: snelle open auto”, is het bijschrift dat bij de foto (en op de auto) is geplaatst. Verder deelt doet Lamborghini helemaal geen mededelingen over het model. De komst van de Essenza SCV12 werd ook aangekondigd met een foto van een op het circuit rijdend prototype met dezelfde oranje camouflagetape.

Lamborghini is niet de eerste supersportwagen fabrikant die haar gamma uitbreidt met een speedster. Aston Martin is druk bezig met de ontwikkeling van de V12 Speedster, Ferrari heeft de SP1/SP2 Monza en McLaren probeert wanhopig voldoende kopers te vinden voor de Elva. Ondanks het verkoop echec van het laatste model is de markt voor hyper sportwagens zonder dak en voorruit aantrekkelijker dan ooit. Dat Lamborghini ook met een dergelijk model komt, is dus niet verrassend. Dat Squadra Corse deze foto verspreid, doet vermoeden dat de barchetta in een zeer gelimiteerde oplage van de band zal rollen in Sant’Agata Bolognese.

Bovengenoemde modellen zijn ontworpen in de geest van racewagens uit de jaren vijftig en zestig. Die originele speedsters annex barchetta’s hadden wel een kleine voorruit, maar die functioneerde meer als een windgeleider. De V12 Speedster, Monza SP1/SP2 en Elva zijn moderne interpretaties van die bolides. Dat Lamborghini nu met een eigen alternatief komt, is dus logisch. De tegenhanger uit Sant’Agata Bolognese krijgt waarschijnlijk dezelfde 830 pk motor als de Essenza SCV12; de sterkste atmosferische V12 ooit. Uiterlijk zullen er wel verschillen zijn, want deze Lamborghini beschikt over een heel andere achterzijde én een enorme spoiler.

De Italianen kunnen op deze manier nog even voortborduren op sportwagen varianten met het Aventador platform. Oorspronkelijk was het plan om die sportwagen dit jaar al te vervangen door een nieuw model, maar het nieuwe paradepaard van Lamborghini zal pas in 2024 het levenslicht zien. De komende jaren zullen de Italianen de merk fans zoet proberen te houden met verschillende creaties op de ‘oude’ Aventador basis, waaronder de gelimiteerde Sián. Hoe groot de oplage van het nieuwe krankzinnig race-monster van Squadra Corse gaat worden, is nog niet bekend, maar waarschijnlijk zullen er minder exemplaren te vergeven zijn dan bij de Essenza SCV12. Eveneens onduidelijk is wanneer hij van de productieband gaat rollen.

Reageren is niet mogelijk.