Meerderheid nieuwe auto’s heeft tegenwoordig een automaat

0

De populariteit van de automatische transmissie groeit hard. In 2019 hoefde er in 51 procent van alle nieuwe personenauto’s niet meer zelf geschakeld te worden. Dat staat in de nieuwe rapportage “Mobiliteit in Cijfers Auto’s” van de Bovag en de RAI Vereniging.

Het is voor het eerst dat een automatische versnellingsbak het grootste verkoopaandeel heeft. Tot en met het derde kwartaal van 2019 had 45 procent van de nieuwe auto’s een dergelijke transmissie, waarvan 4,1 procent een CVT. Door de verkoophausse bij elektrische auto’s in het vierde kwartaal is het marktaandeel inmiddels gestegen tot bijna 51 procent. Dit jaar zijn auto’s met een automatische transmissie na 9 maanden al goed voor ruim 53 procent van de afzet. In 2009 lag het marktaandeel van personenwagens met een automatische versnellingsbak op 21,6 procent (waarvan 5,9 procent een CVT) en in 2014 op 25,8 procent.

De handbak wordt dus gestaag minder populair: 10 jaar geleden was bijna 80 procent van de nieuwe auto’s nog handgeschakeld. In 2018 ging het om afgerond 60 procent, maar door de grote vraag naar elektrische auto’s in 2019 daalde dat verkoopaandeel vorig jaar tot 49 procent. Anderzijds speelt de behoefte aanr meer comfort en de vergrijzing van de bevolking een rol. Voorzitter Steven van Eijck van de RAI Vereniging merkt daarbij op: “Bovendien is een automaat vaak zuiniger in brandstofverbruik dan een vergelijkbare auto met handbak, waardoor er bij aanschaf minder BPM verschuldigd is. Op veel luxe modellen is een automaat doorgaans de standaard en een handbak vaak bedrijfseconomisch niet eens leverbaar”.

Per brandstofsoort zijn er wel grote verschillen. Van de vorig jaar afgeleverde benzineauto’s had 36 procent een automaat, van de nieuwe diesels bijna 60 procent en bij LPG auto’s was het verkoopaandeel 95 procent. Slechts 1 op de 20 nieuwe hybrides had in 2019 een handbak en volledig elektrische auto’s zijn per definitie uitgerust met een automaat. Door de stijging van de verkoop van elektrische auto’s is de gemiddelde nieuwprijs van een auto in 2019 met 9 procent toegenomen tot 36.991 euro.

Verder melden Bovag en RAI dat het Nederlandse wagenpark dit jaar waarschijnlijk de grens van 9 miljoen zal passeren. De teller stond op 1 januari op 8.938.572 exemplaren; 15 procent meer dan in 2010. Op 1 oktober stond de teller alweer bijna 50.000 stuks hoger. Han ten Broeke, algemeen voorzitter van Bovag voorziet een nieuwe mijlpaal in 2020: “Het is aannemelijk dat de grens van 9 miljoen personenauto’s dit kalenderjaar doorbroken wordt.

 

Reageren is niet mogelijk.