Sluit Tesla haar assemblagefabriek in Tilburg?

0

De twijfels over de toekomst van de assemblagefaciliteit van Tesla in Tilburg worden steeds groter. De vrees is dat de in Noord-Brabant uitgevoerde werkzaamheden overgeheveld worden naar de nieuwe fabriek nabij Berlijn die Tesla na de zomer in gebruik hoopt te nemen.

In het 44.000 vierkante meter grote complex in Tilburg worden de Model X en Model S geassembleerd. Die worden per schip aangevoerd uit Fremont in de Verenigde Staten. Van deze 2 duurdere Tesla modellen worden steeds minder exemplaren verkocht in Europa. Enerzijds door de opkomst van modernere concurrenten als de Audi e-Tron en de Porsche Taycan, maar anderzijds ook doordat specifiek in Nederland de bijtelling de laatste jaren omhoog is gegaan en omdat hierbij een prijslimiet is ingesteld. In ons land werden er in de eerste 9 maanden van dit jaar slechts 154 exemplaren van de Model S verkocht en 155 eenheden van de Model X. Europese cijfers ontbreken omdat autokoepel ACEA die niet verstrekt van fabrikanten die geen lid zijn van deze organisatie.

Dat Tesla op merkniveau desondanks goede zaken doet, is te danken aan de Model 3. Daarvan vindt de eindafwerking van de voor Europa bestemde exemplaren echter grotendeels plaats in de haven van het Belgische Zeebrugge. Momenteel vindt de aanvoer plaats vanuit Fremont, maar nog dit jaar komt daar ook een eerste schip aan met de Chinese versie van de Model 3. Het gaat daarbij om de Standard Range Plus uitvoering (de Long Range en Performance versies blijven uit de Verenigde Staten komen). Maar ongeacht de aanvoerlocatie heeft de Nederlandse fabriekshal van Tesla daar geen werk aan. Dit betekent dat men in Tilburg nauwelijks meer iets te doen heeft.

De FNV heeft haar verontrusting uitgesproken over de werkgelegenheid. Doordat Tesla zelf geen mededelingen doet over de kwestie, is niet bekend hoeveel mensen er in de Tilburgse fabriek werken. Ook reageert de autoproducent niet op brieven van de vakbond. Wel zou het gaan om veel buitenlandse werknemers uit onder andere Polen die mogelijk worden overgeheveld naar Berlijn. De gemeenteraad van Tilburg wil Tesla graag voor de stad behouden.

Reageren is niet mogelijk.