Spyker: Muller verliest wel zijn geld, maar niet zijn streken

0

Curator Jan Willem van Andel staat op het punt het faillissement aan te vragen van Spyker. Hij meldt jarenlang op geld te hebben gewacht en nog steeds niets te hebben ontvangen, ook niet nadat eind augustus bekend werd dat de Russische oligarchen Boris Rotenberg en Michail Pessis zouden investeren in de Nederlandse sportwagenbouwer.

De pijn zit hem bij het bedrijfsonderdeel Spyker Events dat in 2014 failliet is gegaan. Topman Victor Muller wist toen het bankroet van het moederbedrijf terug te draaien, maar de marketingdochter (dat in 1999 werd opgetuigd voor de verkoop van sportwagens) ging wel failliet. De schuldeisers van dit bedrijfsonderdeel hadden in totaal nog zo’n 2 miljoen euro tegoed. Muller deed steeds toezeggingen om dit uiterlijk 2018 te betalen, maar die werden niet nagekomen. Eind juni heeft de curator voor de laatste keer een termijn gesteld om de betaling te doen. Daar is vooralsnog geen gehoor aan gegeven.

De curator zegt Muller nog één week te geven. Als er dan nog steeds niet met geld (52.000 euro) over de brug komt, zal hij het faillissement van het bedrijf aanvragen. Muller reageert dat dit niet nodig zal zijn. Maar de topman van Spyker is beter in het doen van toezeggingen (en die vervolgens niet nakomen) dan in het verkopen van sportwagens. In de zomer van 2019 leek de vorige curator, Henk Pasman, er met Muller al eens uit te zijn over de kwestie. Spyker zou een deel van het tekort van het voormalige dochterbedrijf Spyker Events betalen. Daar is volgens de huidige curator nog niets van terecht gekomen.

Natuurlijk leek de aankondiging, eind augustus, dat Spyker volgend jaar weer auto’s wil gaan bouwen en dat de Russen tientallen miljoenen euro’s in het automerk zouden pompen, ook te mooi om waar te zijn. Maar goed, Spyker heeft nu nog een beetje uitstel. Over de toezegging van Muller binnen een week alles te zullen regelen, zegt de curator: “Eerst zien, dan geloven”. Hij wacht het dus nog even af. Mocht Muller in gebreken blijven, dan zal Van Andel “nadere rechtsmaatregelen tegen Spyker nemen”. Met andere woorden: dan vraagt hij een faillissement aan bij de rechter. Spyker was telefonisch niet bereikbaar voor commentaar. Autointernationaal.nl is nog in afwachting van een reactie van Muller op de recente ontwikkelingen.

 

Reageren is niet mogelijk.