Zoals verwacht: Spyker betaalt curatoren niet

0

De wederopstanding van sportwagenbouwer Spyker, die afgelopen zomer werd aangekondigd, staat op losse schroeven. Zoals verwacht heeft topman Victor Muller de curatoren van 2 failliete dochterbedrijven nog steeds niet betaald, dit ondanks beloften en een kapitaalinjectie door 2 rijke Russen.

Daarmee is het moment nabij gekomen dat curator Willem Jan van Andel (Spyker Events) en curator Dennis Steffens (Spyker Services) hun eerdere dreigementen tot uitvoer gaan brengen: als er niet snel wordt betaald, dan vraagt Van Andel het faillissement van Spyker NV aan. En als Steffens deze week geen geld kan bijschrijven, gaat hij de merkenrechten van Spyker verkopen.

Met een faillissement en de merkenrechten in andere handen zal het voor Muller (foto) nog veel moeilijker worden om zijn in augustus aangekondigde plan om het sportwagenmerk uit de as te laten herrijzen te verwezenlijken.

Spyker werd opgericht in 1999 en ging na vele hoogte- en dieptepunten in 2014 failliet. Dankzij een akkoord met de schuldeisers kon topman Victor Muller dat faillissement nog wel terugdraaien, maar echt overtuigen deed Spyker daarna niet meer. Daarnaast kampte de kwakkelende sportwagenbouwer met claims van de curatoren van 2 failliete dochterbedrijven: marketingdochter Spyker Events en onderhoudsbedrijf Spyker Services. Hoewel de curatoren Van Andel en Steffens daarover allebei deals sloten met Muller, werd er ondanks toezeggingen nooit een cent betaald.

Afgelopen zomer leek het even alsof het lange wachten van de curatoren toch werd beloond. Spyker kondigde eind augustus aan dat 2 puissant rijke Russische investeerders “tientallen miljoenen” in het bedrijf zouden steken. Met dat geld zou Spyker eindelijk weer nieuwe sportwagens kunnen gaan bouwen en kunnen gaan racen. Ook zouden daarmee de claims van de curatoren worden betaald, zo beloofde Muller in augustus. Maar afgelopen maand bleek echter dat de Spyker topman zijn betalingsbeloftes nog steeds niet had ingelost. Begin oktober zei curator Van Andel van Spyker Events dat hij Muller nog 1 week gaf, voordat hij het faillissement van Spyker NV zou aanvragen. En in het medio oktober verschenen nieuwste faillissementsverslag van Spyker Services schreef curator Steffens dat hij nog steeds de afgesproken 8 ton niet ontvangen had, en daarom nu de merkenrechten wil verkopen.

Navraag leert dat beide curatoren vorige week opnieuw de toezegging kregen dat het geld nu echt onderweg is. Maar ook dat de betalingen nog steeds niet binnen zijn. “Dit is buitengewoon teleurstellend”, zegt curator Steffens. “Ik heb al zoveel mails met toezeggingen van Muller, dat ik er nauwelijks meer in geloof. Eind deze week wil ik beginnen met de verkoop van de merkrechten”.  Van Andel blijkt Muller nog één keer uitstel te hebben verleend: “Hij heeft nu een allerlaatste termijn gekregen. Als het geld dan niet binnen is, wordt de faillissementsaanvraag ingediend”.

Muller laat weten zich geen zorgen te maken over de consequenties van wanbetaling. “De deadlines worden gehaald, dus er is geen situatie denkbaar dat de curatoren niet betaald worden. Is dit nou werkelijk nieuws allemaal? Enfin, niet lang meer, want dan is het opgelost”.

Reageren is niet mogelijk.