Aston Martin Legacy Collection verenigt speciale racewagens

0

Aston Martin is altijd al creatief geweest als het aankomt op hebbedingetjes voor de gefortuneerde autoverzamelaar, maar met deze Legacy Collection gaat de Britse constructeur wel erg ver om een extra zakcentje te verdienen. Het gaat namelijk om een 3-delige set racewagens, allemaal gebaseerd op de vorige generatie Vantage: een GT4, een GT3 en een GTE. Het trio is uitgevoerd in de kleur Sterling Green van het AMR fabrieksteam.

De 3 racewagens van de Vantage Legacy Collection beschikken niet over Palmares. Simpelweg omdat ze nooit een wedstrijd hebben gereden. Het gaat telkens om het laatste exemplaar dat van de betreffende competitie versie gebouwd werd. De V8 Vantage GT4 is nummer #108, de V12 Vantage GT3 #47 en de V8 Vantage GTE #007. Het gaat om een spiksplinternieuw trio, maar wel minutieus nagebouwd op het originele (lees: oude) Vantage platform en stuk voor stuk race klaar.

De GT4 was in 2009 de eerste raceauto die op het Vantage platform werd gebouwd. Deze heeft een 4,7 liter V8 motor en een Sportshift ASM transmissie met 6 versnellingen. Er werden er 107 stuks van gemaakt (het exemplaar op de foto heeft chassisnummer 108). De GT4 was dermate succesvol dat er in 2012 een opvolger kwam.

Dat was de V12 Vantage GT3. Die won het Britse GT kampioenschap in 2013, 2015, 2016 en 2018. Zoals de typeaanduiding al aangeeft, zat er een V12 motor onder de kap (een 6,0 liter groot blok). Deze produceert 608 pk / 700 Nm. Via een semiautomatische versnellingsbak met 6 verzetten werden de achterwielen aangedreven van de 1.250 kilo zware raceauto. Er zijn er 46 gemaakt. Nu volgt dus nummer 47 als laatste exemplaar.

De V8 Vantage GTE is helemaal bijzonder. Die debuteerde ook in 2012, met als doel om mee te doen met het FIA WK Endurance (lange afstandsracen dus). Het werd de succesvolste auto ooit in die klasse. De V8 Vantage GTE won 7 titels en werd 2 keer Le Mans kampioen in zijn klasse. Er werden 6 stuks van gebouwd. Je kunt het chassisnummer van de V8 Vantage GTE dus wel raden. Waar ‘GTE’ bij Volkswagen betekent dat het om een stekker hybride gaat, is dat bij Aston Martin niet het geval. Deze V8 Vantage heeft dus alleen een benzinemotor onder de kap. Die produceert 507 pk / 500 Nm en is gekoppeld een een semiautomatische versnellingsbak met 6 verzetten. De carrosserie is gemaakt van koolstofvezel. In totaal weegt de V8 Vantage GTE 1.240 kilo.

Elke auto heeft uiteraard een race-interieur en -ophanging dat op allerlei manieren te verstellen is. Het trio is volgens Aston Martin ‘ready to race’ en heeft dezelfde iconische Livery met Sterling Green en Aston Martin geel.

Aston Martin Racing biedt de Legacy Collection eenmalig aan als complete set voor de verzamelaar. Hoewel alle 3 de auto’s dus circuit klaar zijn, is het niet aannemelijk dat ze ooit het asfalt gaan zien.

Hoeveel Aston Martin voor dit legendarische trio vraagt, is niet bekend. Reken op een bijzonder stevig prijskaartje. Maar dan ben je wel meteen de enige eigenaar, want er wordt dus maar 1 set gebouwd. De Vantage Legacy Collection is puur bedoeld voor de immens rijke Aston Martin fan die van gekkigheid echt niet meer weet waar hij zijn geld aan moet uitgeven.

 

Reageren is niet mogelijk.