Kort geding dreigt voor app die waarschuwt voor parkeerboetes

0

De gemeente Amsterdam heeft de startende onderneming Parkeerwekker gesommeerd te stoppen met haar activiteiten. De app van dit bedrijf stuurt ‘vergeetachtige parkeerders’ een bericht wanneer een controlevoertuig hun auto passeert. Het idee is dat daarmee een boete kan worden voorkomen.

Er wordt nu gedreigd met een kort geding als Parkeerwekker niet binnen 7 dagen haar activiteiten staakt. De gemeente Amsterdam vindt namelijk dat de onderneming zich schuldig maakt aan privacyschending en aanzet tot belastingontduiking. Dat laatste is Luis Roman, initiatiefnemer van Parkeerwekker, niet van plan: “Wij zien dat er veel onnodige boetes worden uitgedeeld. Dat zorgt voor frustratie bij mensen. Wij proberen dit probleem op te lossen en zijn niet van plan om te stoppen”. De startende onderneming heeft een advocaat in de arm genomen die de zaak nu onderzoekt.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de activiteiten van Parkeerwekker ingaan tegen de stedelijke regelgeving. “Wat de gemeente Amsterdam betreft, faciliteert Parkeerwekker gebruikers om parkeerkosten bewust zoveel mogelijk te omzeilen”, aldus een woordvoerder. Betaald parkeren is volgens hem ingevoerd om “optimaal gebruik te kunnen maken van de schaarse ruimte in Amsterdam en om de stad bereikbaar te houden”. De zegsman vult aan: “Door dit zo goed mogelijk te organiseren, zorgen wij voor een efficiënt gebruik van (parkeer)ruimte en een leefbare stad. De opbrengsten van betaald parkeren worden bovendien geïnvesteerd in projecten voor de stad”.

Parkeerwekker maakt gebruik van dashboard camera’s die gekoppeld worden aan een platform dat videobeelden uitleest. Wie een berichtje krijgt van de app dat er een scanauto door de straat rijdt, heeft 5 minuten de tijd om de parkeerkosten te betalen en een boete te ontlopen. Per ontvangen waarschuwingsbericht brengt Parkeerwekker 1,49 euro in rekening. Tot nu toe is de app naast Amsterdam in een beperkt aantal steden beschikbaar, waaronder Utrecht, Rotterdam en Leiden.

Sinds gemeenten scanauto’s inzetten, is het aantal parkeerboetes fors gestegen. Navraag leerde dat automobilisten in Amsterdam in 2018 voor bijna 30 miljoen euro naheffingsaanslagen (boetes) kregen, omdat er geen parkeergeld was betaald. In 2012, het laatste jaar voordat de stad de scanauto invoerde, was dat nog slechts 18,5 miljoen euro. Ook kiezen autogebruikers er sinds de scanauto vaker voor om parkeergeld te betalen omdat de pakkans groter is.

 

 

Reageren is niet mogelijk.