Audi investeert 17 miljard euro in elektrische mobiliteit

0

De komende 5 jaar zet Audi naar eigen zeggen extra druk op zijn transformatie naar een aanbieder van met internet verbonden en duurzame premium mobiliteit. In totaal investeert het merk tot 2025 zo’n 35 miljard euro. Audi heeft voor de ontwikkeling van volledig elektrische auto’s en hybride technologie ongeveer 15 miljard euro uitgetrokken. De fabrikant stelt dat daarmee het belang van haar elektrificatie strategie onderstreept wordt.

“Met dit investeringsplan zorgen wij ervoor dat Audi klaar is voor de transformatie van de kern business. Technologisch leiderschap op het gebied van elektrisch en volledig met internet verbonden rijden is het doel dat de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur zichzelf hebben opgelegd. Wij stellen Audi hiervoor de benodigde middelen ter beschikking”, zegt Herbert Diess (foto), voorzitter van de Raad van Toezicht van Audi.

Van 2021 tot 2025 zal Audi een bedrag van ongeveer 35 miljard euro investeren. In de totale som van de ontwikkelingskosten is rekening gehouden met omvangrijke synergieën binnen het concern. Zo vindt de ontwikkeling en implementatie van de elektrische platforms op een merk-overstijgende wijze plaats. Audi ontwerpt samen met Porsche bijvoorbeeld het ‘Premium Platform Electric’ (PPE), terwijl het tegelijkertijd gebruikmaakt van het Modular Electrification Bouwkast platform (MEB) van de Volkswagen Groep.

De eerste investeringen in de periode 2021 tot 2025 zijn bedoeld voor de implementatie van Roadmap E: een grootschalig productoffensief met volledig en gedeeltelijk elektrische modellen. Alleen al voor de elektrificatie van die modellen is een bedrag van circa 15 miljard euro (oftewel meer dan 40 procent van de totale uitgaven) voorzien. Concreet wordt zo’n 10 miljard euro besteed aan elektromobiliteit en 5 miljard aan hybride aandrijftechniek. Tegen 2025 zal Audi haar portfolio aan geëlektrificeerde auto’s hebben uitgebreid tot ongeveer 30 modellen, waarvan er ongeveer 20 volledig emissievrij zijn.

Ook op het gebied van softwareontwikkeling is er nieuws: per direct krijgt de CEO van Audi, Markus Duesmann (foto) de leiding over de Car.Software-organisatie, die de knowhow van de merken bundelt en uitbreidt. Op deze manier creëert de eigen software-unit van de Volkswagen Groep een uniform besturingssysteem met basisfuncties voor alle modellen van het autoconcern. Tot de taken van de Car.Software-organisatie behoort ook de doorontwikkeling van functies voor geautomatiseerd rijden.

Reageren is niet mogelijk.