Kapitaalinjectie voor TVR

0

Het is ruim 4 jaar geleden dat de comeback van TVR werd aangekondigd. Voor de rentree op de automarkt van dit illustere Britse sportwagenmerk moeten wij dus wel geduld hebben. Maar nu lijkt het er eindelijk van te gaan komen: TVR denkt volgend jaar te kunnen gaan beginnen met haar comeback model, de Griffith.

TVR was aanvankelijk van plan om de gloednieuwe Griffith in 2017 op de markt te brengen. Maar het jarenlange uitstel heeft gelukkig niet geresulteerd in afstel. Dat het zo lang geduurd heeft, komt doordat TVR niet kapitaalkrachtig genoeg was om de Griffith werkelijk in productie te nemen. Er is weliswaar grote interesse in de sportwagen, maar met de aanbetalingen van klanten die reeds een exemplaar gereserveerd hebben, kan de hele operatie niet worden gefinancierd. Een nieuwe lening van 2 miljoen Britse pond met er nu voor zorgen dat de Griffith alsnog op de weg verschijnt. Het geld is afkomstig van kredietverstrekker Fiduciam.

In 2022 moet het (echt) zover zijn, zo belooft Chief Executive Officier Les Edgar. TVR heeft nu in totaal 8 miljoen Britse pond geleend. Dat is bij lange na niet genoeg om het financiële gat van 25 miljoen pond waarvan afgelopen zomer melding werd gemaakt, te dichten maar er zouden inmiddels zo veel exemplaren van de Griffiths besteld zijn dat er op papier reeds voor 40 miljoen Britse pond aan omzet is. Een langer uitstel van de productiestart is niet gewenst omdat in eigen land auto’s met een verbrandingsmotor op termijn in de ban worden gedaan. Dan kan TVR het met de Griffith, die voorzien is van een 5,0 liter V8 van Ford wel schudden.

Maar zoals gezegd is de planning nu dat vanaf 2022 dit Ford blok zijn krachten los kan laten op de slechts 1.300 kilo wegend Griffith. Volgens TVR is voor de 0-100 km/u sprint minder dan 4 seconden nodig, althans als de bestuurder raad weet met de handgeschakelde 6-bak. TVR kondigt voor de langere termijn overigens een hybride variant van de Griffith aan. Die wordt voor de Nederlandse markt een stuk interessanter want hij zal dankzij een lagere BPM een stuk beter betaalbaar kunnen worden. De V8 uitvoering gaat een lieve som van 172.000 euro kosten. Er is overigens ook een open versie van de Griffith in ontwikkeling.

 

Reageren is niet mogelijk.