Verplichte coronatest voor automobilist die terugkeert uit risicogebied

0

Reizigers die vanuit risicovolle landen met eigen vervoer terug naar Nederland komen, kunnen straks vóór de grens worden gedwongen een coronatest af te laten nemen. Dat blijkt uit een voorgenomen wijziging van de wet Publieke Gezondheid die het ministerie van Volksgezondheid heeft gepubliceerd.

Iemand die bijvoorbeeld in Frankrijk is geweest (een land dat als ‘hoog risico gebied’ te boek staat) en met de eigen auto of motor terugrijdt naar Nederland, kan dan voor vertrek de test laten afnemen of ervoor kiezen om dat onderweg, bijvoorbeeld in België, voor het passeren van de Nederlandse grens te doen. De test mag maximaal 72 uur oud zijn bij binnenkomst in Nederland. Volgens het voorstel biedt dat voldoende mogelijkheden voor reizigers om de test te laten afnemen alvorens het grondgebied van ons land te betreden.

De reiziger zal bij binnenkomst vanuit een onveilig land ook moeten beschikken over een quarantaineverklaring. Daarin verklaart diegene na thuiskomst gelijk in quarantaine te gaan. De quarantaineverklaring zal zowel in papieren als in digitale vorm beschikbaar komen. De quarantaineplicht duurt in beginsel 10 dagen. 5 dagen na binnenkomst in Nederland mag een reiziger evenwel een test laten afnemen. Als de uitslag daarvan negatief is, eindigt de quarantaineplicht.

Bedrijfsmatige aanbieders van personenvervoer, zoals bijvoorbeeld een busbedrijf, mogen straks alleen vervoer aanbieden en toegang verlenen tot het vervoermiddel aan reizigers die beschikken over een negatieve testuitslag en een quarantaineverklaring. Reizigers moeten nu al 2 negatieve testresultaten kunnen tonen voor ze naar Nederland reizen per vliegtuig of boot: een PCR-test (niet ouder dan 72 uur) en de antigeen sneltest. Een negatieve sneltest heeft een geldigheidsduur van 24 uur, aldus minister Hugo de Jonge.

Reageren is niet mogelijk.