Huawei investeert 1 miljard dollar in elektrische auto’s

0

Smartphonefabrikant Huawei betreedt de automarkt. Het gigantische Chinese hightechbedrijf investeert 1 miljard dollar in de ontwikkeling van elektrische en autonoom rijdende auto’s.

Huawei kiest voor haar entree op de automarkt niet voor een alleingang, maar gaat samenwerken met de lokale personenwagen producenten BAIC Group, Chang’an Automobile en Guangzhou Automobile (GAC). Dit trio zal de voertuigen voor de Chinese telecomfabrikant gaan produceren. Wél krijgen de elektrische en autonoom rijdende modellen de logo’s van Huawei.

Xu Zhijun (Eric Xu; foto), topmanager bij Huawei, zegt dat zijn bedrijf dit jaar 1 miljard dollar investeert in onderzoek en ontwikkeling van elektrische én autonoom rijdende auto’s. Volgens hem heeft de smartphonespecialist batterijtechniek in huis waarmee elektrische auto’s een actieradius van meer dan 1.000 kilometer kan worden gegeven. Dat is een rij bereik waaraan zelfs Tesla niet kan tippen.

Het is nog niet bekend wanneer de auto’s van Huawei op de weg verschijnen. Gezien de samenwerkingen met de 3 lokale Chinese personenwagen fabrikanten lijkt het er niet op dat Huawei haar modellen volledig zelf gaat ontwikkelen. De telecomfabrikant lijkt zich te focussen op de levering van de elektrische aandrijflijnen en van de techniek waarmee voertuig autonoom kunnen rijden.

Huawei is niet de enige hightech fabrikant die elektrische auto’s wil gaan bouwen. Apple heeft al jaren plannen om een eigen vierwieler te lanceren, maar zoekt daarvoor nog een geschikte partner. Ook de Chinese fabrikant Xiaomi heeft wel oren naar elektrische en autonoom rijdende auto’s.

De hamvraag is of rijden in een auto van Huawei wel een goed idee is. Voor wat betreft haar telecom apparatuur bespioneert het bedrijf haar klanten. Ook in Nederland. De privacyregels worden daarbij door Huawei aan haar laars gelapt. De betreffende data kunnen worden doorgesluisd naar China. De inlichtingendienst AIVD heeft al diverse keren gewaarschuwd voor Chinese spionage. Bij haar telecom producten is Huawei ook in staat om jouw klantgegevens zonder overleg te wijzigen.

 

 

Reageren is niet mogelijk.