Stellantis en iPhone fabrikant stappen samen in elektrische auto

0

Stellantis en iPhone fabrikant Foxconn kondigen aan samen elektrische auto’s te gaan bouwen voor de Chinese markt. Deze personenwagens zullen ook ‘connected’ zijn. Hiertoe gaat Foxconn een zogeheten smart cockpit voor Stellantis bouwen.

De samenwerking werd vorig jaar opgestart door Fiat Chrysler Automobiles dat begin dit jaar officieel fuseerde met Peugeot SA tot Stellantis. Foxconn produceert onder andere computeronderdelen. Het bedrijf, dat vooral bekend is als fabrikant van de iPhone, richt zich steeds meer op de auto-industrie. Zo sloot het recent ook al samenwerkingen met de Chinese personenwagen producenten Geely plus Byton en met de Amerikaanse start-up Fisker.

Foxconn werkt vanuit Taiwan. Aldaar worden voor Apple jaarlijks miljoenen exemplaren van de iPhone gebouwd. Maar Foxconn heeft dus ook ambities voor de autosector. Voor het assemblagebedrijf is de samenwerking met Stellantis geen primeur, maar wel is wel de eerste klinkende naam uit de autowereld waarmee schouder aan schouder opgetrokken gaat worden. Foxconn wordt ook regelmatig genoemd als mogelijke partner voor Apple bij de ontwikkeling en bouw van de zogeheten Apple Car.

Stellantis en Foxconn starten een joint venture met als doel om diverse connectiviteitsdiensten te ontwikkelen. Zowel de auto’s van Stellantis als van eventuele andere fabrikanten kunnen daarvan gaan profiteren. De naam van de joint venture is Mobile Drive. Stellantis en Foxconn krijgen ieder precies de helft van de aandelen in handen, zo is vastgelegd in een memorandum van overeenstemming. Mobil Drive moet zich gaan richten op het ontwikkelen van diverse zaken die met software en connectiviteit tussen auto’s en apparaten te maken hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan updates ‘via de lucht’, 5G connectiviteit en V2V (Vehicle-to-Vehicle) communicatie.

Stellantis heeft het voorkeursrecht om te profiteren van de vondsten van Mobil Drive. Dat moet de lancering van autonoom rijdende voertuigen van dit concern in een stroomversnelling brengen. Daarnaast denkt Stellantis met de joint venture een inhaalslag te kunnen maken voor wat betreft de mogelijkheden en werkzaamheid van de infotainment systemen. De installaties die nu worden gebruikt door de modellen van met name Peugeot SA staan niet al te hoog aangeschreven. De CEO van Stellantis, Carlos Tavares, zegt in een verklaring over de samenwerking dat het bedrijf openstaat voor transacties met andere autofabrikanten “zolang dat de toekomst van het bedrijf niet schaadt en er sprake is van een win-win situatie”.

 

Reageren is niet mogelijk.