Volvo gaat eigen batterijfabriek bouwen

0

Autobouwer Volvo kondigt een nieuwe giga fabriek aan voor batterijen van elektrische personenwagens. Volvo wil dat de helft van de nieuwe auto’s die zij in 2026 verkoopt geen verbrandingsmotor meer aan boord heeft.

Om al die auto’s van batterijen te kunnen voorzien, komt er een eigen giga fabriek komt voor de productie ervan die tegen 2026 operationeel moet zijn. Er zullen 3.000 mensen kunnen werken. Over de exacte locatie van de nieuwe fabriek doet Volvo voorlopig nog geen mededelingen. Wel zeker is dat er een onderzoek &  ontwikkeling centrum in Zweden komt, waar de giga faciliteit zal worden voorbereid. Dat moet volgend jaar klaar zijn. Volvo werkt daarvoor samen met batterijproducent Northvolt. Het plan is om met dit bedrijf een joint venture voor de nieuwe fabriek op te richten.

Van alle modellen die in 2025 van de band rollen, wil Volvo dat de helft elektrisch is. Tegen 2030 wil de autobouwer zelfs helemaal overgeschakeld zijn naar emissievrije modellen. De giga fabriek gaat batterijen produceren voor de merken Volvo en Polestar, en zal een capaciteit hebben van tot 50 gigawattuur (GWh). De elektrische opvolger van de XC60 wordt het eerste model met batterijen uit de Europese Northvolt giga fabriek. 

Tesla bouwt momenteel een soortgelijke faciliteit in Duitsland (nabij Berlijn). Daar zullen ook auto’s gemaakt worden. Volkswagen kondigde eerder aan tegen 2030 minimaal 6 batterij cel fabrieken te willen bouwen in Europa. Ook deze autoproducent werkt samen met Northvolt. Dat geldt ook voor BMW.

Reageren is niet mogelijk.