Ferrari krijgt chipontwerper als topman

0

Benedetto Vigna volgt John Elkann op als CEO van Ferrari. Hij begint op 1 september. Elkann kan zich vanaf die datum gaan concentreren op het bestuursvoorzitterschap van Stellantis.

De post van CEO bij Ferrari kwam vrij nadat Louis Camilleri eind vorig jaar om persoonlijke redenen vertrok bij de Italiaanse sportwagenfabrikant. Vigna is afkomstig van chipfabrikant STMicroelectronics, waar hij in 1995 in dienst trad. De autofabrikant hoopt met zijn kennis een voorsprong op technologisch vlak op te kunnen bouwen, zo stelt Elkann. “Hij bezit diepgaande kennis van de technologieën die achter veel van de veranderingen in onze industrie zitten”. Elkann is sinds het vertrek van Camilleri 6 maanden lang interim CEO van Ferrari geweest.

Vigna is dus een expert op het gebied van elektronische chips. Hij heeft fysica gestudeerd aan de universiteit van Pisa (Italië). Bij STMicroelectronics richtte hij de divisie elektromechanische systemen op en werd hij erg ervaren op het gebied van halfgeleiders, die essentieel zijn geworden in een moderne auto. Hij zal dus een schat aan ervaring en het nodige enthousiasme meebrengen om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan, te beginnen met de elektrificatie, die ook bij het merk van het steigerende paard zijn intrede doet.

Bij STMicroelectronics leidt Vigna momenteel nog de afdeling ‘Analog, MEMS (Micro-electromechanical Systems) and Sensors’. Een man uit de hightech industrie dus, en dat is niet zonder reden. Ferrari zegt graag stappen te willen maken op dat gebied, om “de toepassing van volgende generatie technologieën te versnellen”. Vigna is geen onbekende voor de auto-industrie, want hij was met zijn afdeling jarenlang actief als leverancier voor deze sector. De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat microchips van levensbelang zijn voor de branche.

“We zijn verheugd om Benedetto Vigna te verwelkomen als de nieuwe CEO van Ferrari”, schrijft Elkann. “Zijn diepgaande kennis van de technologieën zullen Ferrari en ons unieke verhaal van passie en prestaties verder versterken in het spannende tijdperk dat voor ons ligt”. De autobouwer kan zich onder de nieuwe topman inderdaad gaan opmaken voor een spannende tijd. Niet alleen presenteert Ferrari binnenkort haar eerste SUV, ook heeft het merk onlangs de komst van een volledig elektrisch model aangekondigd. Die sportwagen moet in 2025 op de markt verschijnen.

Vigna zegt vereerd te zijn om voor Ferrari te mogen werken. “Ik zal het doen met een diep verantwoordelijkheidsgevoel voor de buitengewone prestaties en capaciteiten van de mannen en vrouwen bij Ferrari, voor alle belanghebbenden van het merk en voor iedereen die zo gepassioneerd over Ferrari is”.

Reageren is niet mogelijk.