Ook Volkswagen in Frankrijk aangeklaagd voor dieselfraude

0

Een dag nadat autofabrikant Renault bevestigde dat zij in Frankrijk is aangeklaagd voor bedrog in het sjoemel diesel onderzoek, heeft ook de Duitse concurrent Volkswagen bekendgemaakt in het vizier te zijn bij speciale justitiële onderzoekers.

Volkswagen is aangeklaagd voor “bedrog wat betreft de substantiële kwaliteiten van een product, met als gevolg een gevaar voor de gezondheid van mens of dier”. Het autoconcern moet volgens Franse bronnen een borg betalen van 10 miljoen euro, en een bankgarantie voorleggen van 60 miljoen euro. Volkswagen zelf is van mening dat de feiten die het Franse gerecht onderzoekt, al behandeld zijn in Duitsland.

Dieselgate kwam door Volkswagen aan het rollen. Het Duitse autoconcern bekende in september 2015 dat het sjoemelde met software, zodat emissies van haar oliegestookte personenwagens onder testomstandigheden gunstiger waren dan bij normaal gebruik op de openbare weg. De sjoemelsoftware werd geïnstalleerd in 11 miljoen dieselmodellen om de te hoge uitstoot (de officiële waarden werden tot 40 keer overschreden) te verbergen. Het schandaal kostte het concern al 32 miljard euro.

De aanklacht is afkomstig van speciale justitiële onderzoekers. Die kunnen in Frankrijk bedrijven of individuen aanklagen als er serieuze aanwijzingen zijn dat er zaken niet volgens de regels zijn gegaan. Zij kunnen dan beslissen of zij de zaak voor de rechter willen brengen, maar zij zijn daarna niet meer betrokken.

Reageren is niet mogelijk.