Reparatiekosten auto stijgen opnieuw

0

De gemiddelde reparatiekosten zijn volgens garantieverzekeraar Cargarantie voor het vijfde achtereenvolgende jaar opnieuw gestegen.

In 2020 ging het om een kostenstijging van 4 procent. Een reparatie kostte vorig jaar gemiddeld 572 euro. In 2019 was het gemiddelde bedrag nog 551 euro. Een en ander blijkt uit de jaarlijkse analyse van garantieverzekeraar Cargarantie. Dit bureau baseert zijn conclusies op 831.000 verstrekte garanties voor tweedehands auto’s en 250.000 voor nieuwe exemplaren. De cijfers werden verzameld bij afgerond 23.000 dealers in 21 landen.

De kosten stijgen voor het vijfde achtereenvolgende jaar mede doordat consumenten hogere eisen stellen aan reparaties en doordat herstelvoorschriften van de autofabrikant steeds complexer worden. Uit het overzicht blijkt dat van het totale bedrag aan reparatiekosten bijna een kwart (23,6 procent) aan de motor worden uitgegeven, gevolgd door de brandstofsysteem inclusief turbocompressor (18,8 procent).

Bij nieuwe auto’s (bovenste tabel) gaat het om respectievelijk 21,4 procent en 20,7 procent. Op nummer 3 staat het elektrisch systeem met 12 procent van de reparatiekosten. Waar het gaat om de mate waarin componenten moeten worden gerepareerd, ontlopen nieuwe en gebruikte auto’s (onderste tabel) elkaar niet veel. In 19,7 procent van de reparatiegevallen bij occasions is het brandstofsysteem stuk, gevolgd door de elektrische installatie (18,3 procent).

Reageren is niet mogelijk.