Toyota vindt het te vroeg voor een elektrische focus

0

Steeds meer autofabrikanten tekenen alleen nog een elektrische toekomst voor zichzelf uit. Maar Toyota kijkt liever nog even de kat uit de boom. “Het is te vroeg om nog maar één optie over te houden”, zo luidt de visie van de Japanse autobouwer.

Volvo wil tegen 2030 alleen nog elektrische auto’s bouwen, Ford is in Europa hetzelfde van plan. De lijst wordt steeds uitgebreider: in Groot-Brittannië mikt Jaguar bijvoorbeeld al op 2025 voor de transitie naar volledig emissievrij modellen en Bentley wil tegen 2030 volgen. In Japan zwaait Honda in 2040 de verbrandingsmotor finaal uit. Maar de grootste Japanse autofabrikant, Toyota, is dat nog niet van plan.

In de aanloop naar 2050, wanneer het koolstof neutraal wil zijn, wil Toyota op meerdere paarden blijven wedden. Op die manier hoopt de autofabrikant uiteindelijk de beste oplossing over te houden. “Het is nu te vroeg om nog maar één optie over te houden”, zo laat een woordvoerder op het hoofdkantoor in Japan weten. Toyota wil de komende jaren dus blijven investeren in waterstof, maar ook in de hybride aandrijflijnen waar het Japanse merk zijn handelsmerk van gemaakt heeft.

“Sommige mensen houden van elektrische auto’s, maar er zijn anderen die de huidige technologie niet praktisch vinden”, zegt Masahiko Maeda, het hoofd van Toyota’s technologieafdeling. “Uiteindelijk is de keuze van de klant doorslaggevend”. Daarnaast wil de Japanse autobouwer het productieproces van een elektrische auto efficiënter zien worden, zodat het niet alleen milieuvriendelijker, maar ook betaalbaarder wordt.

De vraag is of Toyota aan die voorzichtige strategie in Europa kan vasthouden. Tegen 2030 moet een derde van de Europese verkoop van het Japanse merk uit auto’s zonder uitstoot bestaan. De volgende generatie hybride aandrijflijnen moet de helft van de verkoop voor zijn rekening nemen. Volgens milieuorganisatie Transport & Environment hinkt de autobouwer daarmee achterop vergeleken met andere autofabrikanten.

Overigens zal Toyota in 2022 wel een elektrische auto lanceren, de BZ4X. Dat model zal de branche echter niet op de kop zetten.

Reageren is niet mogelijk.