Lamborghini zwaait de V12 motor uit

0

De Aventador zit alweer 10 jaar in het levering programma van Lamborghini. Dit betekent dat zijn pensionering in zicht begint te komen. Dat zal dan ook meteen het einde betekenen van de atmosferische V12 motor. Die komt nooit meer terug. Lamborghini organiseert een afscheidsreceptie in de vorm van de Aventador Ultimae; de ultieme uitvoering. Die gaat 350 keer gebouwd worden als Coupé en 250 keer als Roadster. Naar de Lamborghini dealer hoef je niet meer te bellen: alle exemplaren zijn namelijk al verkocht.

De mythische 6,5 liter grote V12, die zoals gebruikelijk centraal achter de stoelen van deze vierwielaangedreven supersportwagen ligt, kan liefst 8.700 toeren per minuut maken. Het maximum vermogen bedraagt 780 pk. Dat is 40 pk meer dan de Aventador S levert en de SVJ uitvoering wordt met 10 pk afgetroefd. Andere sportwagen specialisten grijpen bij het opvoeren van het motorvermogen tot boven de 700 pk grens vaak naar een turbo, maar Lamborghini dus niet. De Italianen hadden er wellicht graag een vervolg aan gegeven, maar dat maakt ‘Brussel’ in de vorm van strengere emissienormen onmogelijk.

Omdat de Ultimae uitvoering ook nog eens 25 kg werd afgeslankt, pronkt hij met een indrukwekkende pk:gewicht verhouding. Aan koppel is er bij deze laatste zwanenzang 720 Nm beschikbaar. Mede dankzij een 7-traps automaat met enkele koppeling die in amper 50 milliseconden van verzet kan wisselen, accelereert de Coupé versie van de ultieme Aventador in 2,8 seconden naar 100 km/u. Pas bij 355 km/u geeft hij er de brui aan. De Roadster, die met 1.600 kg afgerond 50 kg meer weegt dan de gesloten versie, heeft voor de sprint 0,1 tel extra nodig.

Op stilistisch vlak houdt Lamborghini zich dit keer in. Geen exuberante spoilers of foute stickers dus. Er worden weliswaar speciale bumpers gemonteerd, maar die ogen bescheiden. Zij worden wel gecombineerd met actieve aerodynamica. Ook zijn er subtiele rode accenten. Daarnaast kan de klant rekenen op opgewaardeerde keramische remmen en een magnetisch gestuurde ophanging met horizontaal gemonteerde dempers. De in ingetogen grijs uitgevoerde Aventador Ultimae LP 780-4, zoals hij officieel heet, beleefde zijn debuut op het Goodwood Festival of Speed dat van 8 tot 11 juli werd gehouden.

Het is begrijpelijk dat de uitzwaai editie al voor zijn officiële presentatie is uitverkocht: het is namelijk een ultiem verzamelaarobject die de atmosferische V12 (die zijn carrière startte met 700 pk en 690 Nm) mee in zijn graf neemt. Wij zullen zijn heerlijke symfonie missen!

 

Reageren is niet mogelijk.