Maximaal akoestisch plezier in Aston Martin Valkyrie Spider

0

De Aston Martin Valkyrie is een extreme hyper sportwagen voor straatgebruik. Van dit model, waarvan binnenkort de levering start, is nu een Spider versie gepresenteerd. Daarin kan je nog meer genieten van het gejank van de hoogtoerige V12 motor.

Officieel gaat het niet om een volwaardige Spider, maar om een soort Targa uitvoering met een uitneembaar koolstofvezel dakpaneel. Het verwijderen kan als de, naar voren scharnierende, deuren open staan. In het dak zitten polycarbonaat ramen voor een beetje extra licht in de cabine.

Afgezien van het dak en het noodzakelijk aanpassen van de deuren, veranderde Aston Martin bij de Spider versie weinig ten opzichte van de ‘normale’ Valkyrie. De aerodynamica en neerwaartse druk (1.400 kilo bij 240 km/u) zijn weliswaar verbeterd, maar van echt grote uiterlijke wijzigingen is geen sprake. Wel hebben de vleugeldeuren bij de Valkyrie Spider plaats gemaakt voor vlinder exemplaren.

De exoot houdt ook dezelfde hybride aandrijflijn, al is deze wel iets krachtiger geworden. De atmosferische V12 (pas bij 11.000 krukasomwentelingen grijpt de begrenzer in) van Cosworth met een slagvolume van 6,5 liter levert samen met de van Rimac afkomstige elektromotor een systeemvermogen van 1.155 pk. Aan koppel is er maximaal 900 Nm bij 6.000 toeren beschikbaar. De Valkyrie Spider haalt met dak open een topsnelheid van minstens 330 km/u. Daarmee is het de snelste open Aston Martin ooit. In gesloten vorm kan hij meer dan 350 km/u halen.

De Valkyrie Spider gaat in een beperkte oplage gebouwd worden. In totaal zullen 85 exemplaren de Engelse fabriek verlaten. Daarmee wordt pas in de tweede helft van volgend jaar een begin gemaakt, want de Spider versie is nog niet productierijp en de ontwikkeling van het model is nog aan de gang. De eerste exemplaren van de Coupé uitvoering staan dan al een klein jaar bij de klant.

De prijs van de extreme open hyper sportwagen is nog niet bekend, maar zal naar verwachting nog hoger zijn dan die van de gesloten uitvoering van de Valkyrie. Die kost omgerekend 4,5 miljoen euro en heeft een oplage van 150 stuks (plus 40 stuks van de circuitversie). De klant kan kiezen of hij het stuur links of rechts wil hebben.

 

Reageren is niet mogelijk.