Ora Cat 01: Nieuwe compacte elektrische auto uit China

0

De SUV modellen en pick-ups van Great Wall Motors Muur zijn al geruime tijd een grote hit in China. Met de Cat 01 start dochter Ora nu een offensief in Europa. Begin 2022 moet de verkoop in Duitsland van start gaan. Het eerste model is de compacte elektrische hatchback, die ook in een sportieve GT uitvoering verkrijgbaar zal zijn.

Tot nu toe is Great Wall Motors met verschillende merken vertegenwoordigd in meer dan 60 landen. Volgens Xinaghua Qiao, de CEO van de Chinese autofabrikant, is de presentatie van Ora op de IAA Mobility in München de opmaat naar een grootschalige markttoetreding van zijn bedrijf in Europa. Als onderdeel van het offensief wil Great Wall een productiefaciliteit in Europa bouwen en tegen 2025 bij ons 5  Ora modellen introduceren.

Het begint met de 4,24 meter korte 5-deurs Cat 01. Dit model beschikt over een retro futuristische styling met desgewenst een 2-kleurige lak. Aan de buitenkant maakt de Cat 01 een bescheiden indruk, maar de royale hoeveelheid binnenruimte is verbazingwekkend. Voor en achter is er voldoende beenruimte. Zelfs Europeanen van gemiddelde lengte hebben nog voldoende plek boven hun hoofd. Een voldoende grote en uitbreidbare kofferbak en veel opbergvakken ronden de positieve indruk af.

Ook de afwerking en de materiaalkwaliteit zijn indrukwekkend. De 2-kleurige bekleding van synthetisch leer voelt aan als echte dierenhuid. De opgeruimde cockpit met zijn 20,5 inch dubbele display is imposant. De gebruiker heeft via de smartphone app op afstand toegang tot het voertuig, een interieurcamera herkent de bestuurder en past automatisch de stoel- en airconditioning- instellingen aan op basis van zijn persoonlijke profiel.

Bij de Cat 01 drijft een elektromotor van 171 pk en 250 Nm de voorwielen aan. De sprint naar 100 km/u duurt 8,5 seconden en de topsnelheid bedraagt 160 km/u. Volgens de fabrikant zorgt de 63 kWh accu voor een WLTP bereik van 400 kilometer en is snelladen tot 50 kWh mogelijk.

Een centrale superprocessor neemt de besturing van alle assistentiesystemen over. Een frontcamera maakt intelligente rij hulpmiddelen zoals een snelwegassistent mogelijk. Verschillende radarsystemen en camera’s genereren een 360-graden zicht rondom het voertuig. Een geautomatiseerde achteruitrijassistent registreert afstanden tot 50 meter en rijdt automatisch parkeerplaatsen in. Great Wall’s Ora Cat 01 zou vanaf het voorjaar van 2022 beschikbaar moeten zijn. De prijzen gaan waarschijnlijk bij 30.000 euro beginnen. 

Reageren is niet mogelijk.