Slecht idee: Italië wil uitzondering voor Ferrari en Lamborghini

0

De Italiaanse regering probeert bij de Europese Unie voor Ferrari en Lamborghini een uitzondering te krijgen voor het verbod op de productie van personenwagens met een klassieke verbrandingsmotor. De lidstaten hebben afgesproken dat auto’s die gebruik maken van fossiele brandstoffen vanaf 2035 niet meer uit Europese fabrieken mogen rollen. Maar Italië bepleit een uitzondering op dit verbod voor de bolides van onder meer Ferrari en Lamborghini.

De Italiaanse regering zegt alle inspanningen van de Europese Unie om de CO2 uitstoot terug te dringen weliswaar te steunen, en staat ook achter de beslissing om de klassieke verbrandingsmotor op termijn uit te bannen (te beginnen met het stoppen van de productie van nieuwe auto’s met een dergelijke krachtbron vanaf 2035), maar milieuminister Roberto Cingolani is van mening dat deze deadline niet zou moeten gelden voor fabrikanten van zeer snelle sportwagens.

Volgens Cingolani hebben de dergelijke auto’s speciale batterijen nodig om de transitie naar elektrisch rijden mogelijk te maken. Die zijn momenteel nog niet productierijp. Hij wil daarom dat fabrikanten als Ferrari en Lamborghini meer tijd krijgen. Cingolani wijst ook op het relatief geringe aantal auto’s dat de producten van dergelijke supersportwagens jaarlijks verkopen: het gaat om een kleine niche van de markt.

Als voormalig lid van de Raad van Commissarissen van Ferrari heeft hij echter een grote dubbele pet op met een hoog ‘Cora van Nieuwenhuizen’ gehalte. Bovendien missen de genoemde sportwagen fabrikanten op deze manier een stok achter de deur om echt vaart te maken met de transitie. Het zou ook betekenen dat de rijken der aarde rustig het klimaat kunnen blijven belasten met hun snelle bolides terwijl een groot deel van de inwoners van de EU straks krom moet liggen om een elektrische auto aan te schaffen. Niet doen dus.

Reageren is niet mogelijk.