TNO: bij vergroening wagenpark te grote focus op elektrisch

0

Bij de vergroening van het wagenpark ligt te veel focus op elektrificatie. Het gewicht en de werkelijke uitstoot van auto’s moet een grotere rol gaan spelen in het autobelastingsysteem. Dat adviseert onderzoeksinstituut TNO in een nieuw rapport.

Het Nederlandse wagenpark vergrijst. Schone, gesubsidieerde auto’s zoals de Mitsubishi Outlander PHEV en de Toyota Prius verlaten ons land, omdat ze niet interessant genoeg zijn voor de tweedehands automarkt. Daar komen onzuinige auto’s via de import voor terug. Een kind kan begrijpen dat dit de vergroening van het wagenpark tegenwerkt. Maar volgens TNO onderzoeker Norbert Ligterink kan daar op korte termijn verandering in worden gebracht met een aanpassing van het autobelastingsysteem.

De onderzoekers van TNO spreken van een mismatch. Nederlandse consumenten (particuliere rijders) kopen vooral tweedehands auto’s, omdat ze nieuwe exemplaren te duur vinden. Maar occasions die van de leasemarkt komen (Peugeot 508, Volkswagen Passat, Volvo V60) zijn echter vaak te duur, te zwaar of te onzuinig. En dus verdwijnen veel gesubsidieerde, stekker hybride auto’s (die minder CO2 uitstoten dan benzine- en dieselmodellen) naar het buitenland en zoeken Nederlandse automobilisten aldaar naar kleinere, maar minder schone wagens.

Om ervoor te zorgen dat zuinige auto’s in Nederland blijven, bepleiten de onderzoekers voor een andere inrichting van de autobelastingen waar voornamelijk volledig elektrische modellen in de watten gelegd worden. Het autobelastingstelsel stoelt nu op 2 gedachten: voor nieuwe auto’s is de uitstoot van CO2 het uitgangspunt bij de bepaling van de BPM, bij occasions wordt voor de vaststelling van de MRB naar het gewicht gekeken. Volgens de onderzoekers is het beter om het laatste als uitgangspunt te nemen voor alle auto’s. Dat zal lichtere auto’s populairder maken. Die stoten over het algemeen minder CO2 uit en zijn ook op de occasionmarkt gewild, waardoor export niet langer noodzakelijk is.

Reageren is niet mogelijk.