Bij gebrek aan beter: Franse Gendarmerie gaat Alpine rijden

0

Het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft besloten om de vloot van politiewagens te moderniseren. Dit betekent dat de Renault Mégane R.S. van de Gendarmerie National, die inmiddels meer dan 200.000 kilometer op de teller heeft staan, met pensioen wordt gestuurd. Er was wel een opvolgingsprobleem, want welke snelle Franse auto zou voor aflossing kunnen zorgen? De Mégane wordt niet meer in R.S. tenue geleverd en het is ook tevergeefs zoeken naar een extra snelle uitvoering van de Peugeot 308.

DS dan? Die levert weliswaar de krachtige 7 Crossback E-Tense 4×4 maar die is vanwege de stekker hybride techniek erg zwaar. Terwijl juist lichtvoetigheid een grote pre is om boeven te vangen. Om dezelfde reden vielen vermoedelijk ook de stekker hybride versies van de Citroën C5 Aircross en de Peugeot modellen 3008 en 508 af. De B segment middenklassers van de Renault Groep en Stellantis zijn maximaal 155 pk sterk en daar win je blijkbaar de achtervolgingsstrijd niet mee. Vermoedelijk biedt de 1,6 liter PureTech versie van de DS 7 Crossback geen gunstigere pk:kg verhouding. Hetzelfde geldt voor de soortgelijk gemotoriseerde Peugeot 5008. Bij Renault is het met de loep zoeken naar een model met meer dan 160 pk, om vervolgens bij de weinig aansprekende, want dieselende Talisman of Espace terecht te komen.

Na een uitvoerige studie bleek dat alleen Alpine de Gendarmerie National van nieuwe dienstwagens kon voorzien. Met als resultaat dat bij deze Renault dochter nu een order is geplaatst voor 26 exemplaren van de A110. Snel is die sportwagen zeker, maar ook erg onpraktisch. Toch is voor het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken alles beter dan een dienstauto van buitenlandse makelij. Want Frankrijk stond in 2020 op zijn achterste benen toen de politie besloot 17 exemplaren van zowel de Seat Leon Cupra als de Cupra Leon aan te schaffen. Zoiets is in het chauvinistische Frankrijk ondenkbaar. Om de gemoederen te bedaren, besloot de Gendarmerie National om de order voor de Cupra Leon te annuleren. De Franse politie moest dus alsnog op zoek gaan naar een Franse vervanging. En nee, de nieuwe Citroën C5 X en de DS 9 zijn dan geen optie want dat zijn auto’s van Chinese makelij. Maar gelukkig is er Alpine nog.

Specifiek gaat het over 26 exemplaren van de Pure uitvoering van de A110. De 2-zitter met een 1,8 liter grote 4 cilinder van 252 pk achter de (voor)stoelen gaan omgebouwd worden door specialist Durisotti om al het moderne politiemateriaal te kunnen vervoeren. Dat wordt nog een hele uitdaging, want heel ruim is de A110 natuurlijk niet. Overigens zette de Franse politie in de jaren 60 ook al de Alpine in voor snelwegachtervolgingen. Of de Gendarmerie National ook in de toekomst zaken blijft doen met de Renault dochter is evenwel onzeker, want de A110 zal over uiterlijk 4 jaar worden afgelost door een sportwagen op basis van Britse Lotus techniek. Dat gaat een lastige afweging worden voor een natie met een enorm ego en dus geïndoctrineerd door chauvinistische gevoelens.

Reageren is niet mogelijk.