Grote winststijging Tesla na recordverkoop

0

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal een recordwinst geboekt. De Amerikaanse producent van elektrische auto’s leverde ondanks de wereldwijde chips tekorten nog nooit zoveel voertuigen af als in de maanden juli, augustus en september. Het nettoresultaat van het concern viel mede daardoor bijna 5 keer hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet steeg in het afgelopen kwartaal met 57 procent tot 13,8 miljard dollar (11,85 miljard euro). Daarop boekte het bedrijf een nettowinst van 1,6 miljard dollar, tegenover 331 miljoen dollar een jaar eerder. Toch kwam Tesla niet helemaal probleemloos door het kwartaal waarin veel branchegenoten de productie van auto’s moesten terugschroeven wegens tekorten aan onderdelen. “Verschillende uitdagingen, waaronder chips tekorten, opstoppingen in havens en stroomstoringen hebben ons vermogen om op volle snelheid te produceren belemmerd”, schrijft het bedrijf aan zijn aandeelhouders.

Tesla produceert zijn elektrische auto’s onder andere in Sjanghai. Daar maakt het bedrijf vooral gebruik van Chinese onderdelen, waardoor de winstmarges daar hoger zijn. Juist op die locatie wist het bedrijf van topman Elon Musk de productie op te voeren. Keerzijde van de medaille is dat de Chinese onderdelen zwaarder zijn dan de originele Amerikaanse componenten. Dat leidt er toe dat de in het Aziatische land gebouwde auto’s fors zwaarder zijn dan de voertuigen die in de Verenigde Staten van de band rollen.

Niet alleen de verkoop van auto’s draagt bij aan de goede resultaten. Omdat Tesla auto’s maakt die geen CO2 uitstoten, krijgt het bedrijf gratis emissierechten die het kan verkopen aan fabrikanten van auto’s die wel op fossiele brandstoffen rijden. Dit leverde de fabrikant in het afgelopen kwartaal 279 miljoen dollar op. Deze mooie meevaller was evenwel 30 procent minder dan een jaar eerder op deze manier kon worden bijgeboekt. Dat komt doordat branchegenoten van Tesla zelf in toenemende mate elektrische auto’s en stekker hybride modellen verkopen. Dat leidt tot een substantiële verlaging van de CO2 uitstoot en verkleint de noodzaak om zaken te doen met het bedrijf van Musk.

Reageren is niet mogelijk.