Zwaar en prijzig, maar soeverein rijdend: test Volvo C40 Recharge

0

De nieuwe Volvo C40 Recharge is klaar voor de eerste proefrit. Dit zijn de sterke en zwakke punten van de elektrische XC40 variant met coupéachtige derrière.

De C40 Recharge is de voorbode van Volvo’s toekomststrategie: vanaf 2030 willen de Zweden uitsluitend puur elektrische voertuigen aanbieden. Met de nieuwe C40 Recharge voegt Volvo de daad bij het woord: het is het eerste model uit Göteborg dat niet meer met een verbrandingsmotor verkrijgbaar is; ook niet in plug-in vorm. Maar voor dit statement hebben de Scandinavische ingenieurs het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden: de cross-over coupé deelt zijn platform met de al langer bestaande XC40 Recharge Twin. Ook de prestatiewaarden zijn identiek: 2 elektromotoren met in totaal 408 pk en 660 Nm, plus lithium/ion batterijen met in totaal 78 kWh opslagcapaciteit. Volvo geeft aan dat de actieradius maximaal 444 kilometer is (WLTP).

Vooralsnog is er geen zwakkere versie van de C40 Recharge met slechts één elektromotor. Daar staat tegenover dat de nieuwe Volvo waarschijnlijk iets goedkoper wordt dan de soortgelijke XC40: de prijslijst begint bij 56.515 euro. De XC40 Recharge Twin kost weliswaar 20 euro minder, maar die is eenvoudiger uitgevoerd. De C40 debuteert als relatief rijk uitgeruste Intro Edition. Minder uitbundig uitgedoste versies volgen later. Overigens kost de technisch identieke Polestar 2 met dezelfde aandrijflijn als de debuutuitvoering van de nieuwe Volvo ruim 2,5 mille minder.

Voor aanvang van de eerste proefrit valt op dat de nieuwe Volvo C40 Recharge zich vooral met zijn coupéachtige lijn onderscheidt van de bekende XC40. Dat oogt chique, maar brengt minimaal verlies aan laadruimte met zich mee: de kofferbak van de C40 slikt 413 à 1.205 liter, XC40 419 tot 1295 liter.

Voor passagiers met een lichaamslengte tot 1,85 meter is er echter weinig aan de hand: op de tweede rij is er even veel plek voor de benen beschikbaar en ook qua hoofdruimte zijn er geen problemen. De beenruimte is zelfs zeer goed voor een 4,44 meter lange auto, hetgeen geen wonder is: de wielbasis is identiek aan die van de XC40 en bedraagt 2.701 millimeter. Wel is het jammer dat de Volvo voorzien is van een dikke midden tunnel. Dat heeft een elektrische auto toch helemaal niet nodig.

Ook op de eerste rij zit je goed. De cockpit komt overeen met die van de huidige XC40. Multimedia en connectiviteit komen deels van Google en worden bediend via een adequaat werkend stembedieningssysteem of het 9 inch grote touchscreen in tabletvorm. Dat klinkt wat makkelijker dan het is: in de C40 Recharge zijn belangrijke menu’s namelijk verborgen in lagere niveaus, zoals de rij modi en de instellingen voor remenergie recuperatie (met de optie van 1-pedaal rijden). Aangezien de vertraging, wanneer jij jouw voet van het gaspedaal haalt, standaard erg sterk is, wil je dit eigenlijk direct anders instellen.

Verder valt er weinig te klagen tijdens de eerste proefrit met de nieuwe C40 Recharge. Het veercomfort is ook op slechte wegen goed. Zoals bij alle elektrische auto’s is het achtergrondgeluid sowieso erg prettig. Op wegen met betonplaten, zoals bij de eerste proefrit in België, zijn de rol geluiden van de banden echter heel duidelijk te horen. De stoelen zijn comfortabel en bieden goede zijdelingse steun. Overigens: de nieuwe C40 Recharge is de eerste Volvo waarvoor lederen bekleding niet meer als optie leverbaar is. Het Zweedse automerk wil namelijk ook een voorbeeld zijn als het gaat om dierenwelzijn. Daarnaast stoot de veehouderij veel broeikasgassen uit en dat is veel mensen die het het milieu begaan zijn een doorn in het oog.

De cabine van de testauto, die voorzien is van een groot panoramadak, maakt een sfeervolle indruk. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de op de carrosseriekleur afgestemde tapijttint en de stof waarmee de deurpanelen bekleed zijn. In dit geval dus blauw.

Het leder heeft plaatsgemaakt voor Microtech stof. Het dashboardplastic oogt niet echt premium, maar omdat het hier gaat om recycling materiaal zal menigeen dat op de koop toe nemen. Voor de bestuurder is het zicht naar achteren vanwege de smalle achterruit beperkt. Gelukkig omvat de uitrusting een 360 graden camera. Navigatie instructies worden ook in het digitale instrumentarium weergegeven.

De 2 elektromotoren op de voor- en achteras van de 2,2 ton zware C40 Recharge zorgen voor een stevige acceleratie: Indien gewenst kan het norm tempo van 100 km/u worden bereikt in 4,7 seconden. De topsnelheid is zoals gebruikelijk bij Volvo op 180 km/u begrensd. Het vermogen wordt overgebracht via een 1-traps automatische transmissie. Volvo specificeert het stroomverbruik op 22 kWh per 100 kilometer. Opladen kan via een gelijkstroomlaadstation met maximaal 150 kW. Dit betekent dat de batterijen van de C40 Recharge in slechts 37 minuten van 10 tot 80 procent kunnen worden opgeladen, terwijl het hele proces 8 uur duurt met de 11 kW Wallbox.

Dankzij vierwielaandrijving zet de C40 Recharge zijn vermogen goed op de weg. De besturing is prettig direct en geeft voldoende feedback. Rijplezier voor de bestuurder is daarom bij de prijs inbegrepen: in de C40 is het weggedrag altijd goedmoedig, zelfs in snelle bochten blijft het overhellen van de carrosserie binnen de perken. Wel merk je goed dat je in een 2,2 ton zware auto onderweg bent. Boven elke kritiek verheven zijn de remmen. Die bieden voldoende gevoel waardoor zij goed gedoseerd kunnen worden. Een hele verbetering ten opzichte van de ‘blaasgalg exemplaren’ van de V90 & Co. dus. Praktisch: de C40 Recharge kan ook aanhangers tot 1,8 ton vervoeren. Zoals gebruikelijk bij Volvo is de veiligheidsuitrusting zeer uitgebreid: een heel arsenaal aan assistentiesystemen is standaard aan boord, variërend van een noodremassistent tot een waarschuwingssysteem voor aanrijdingen van achteren.

 

7.0 Awesome

Als de XC40 te hoekig voor jou is, dan is de sportief ogende C40 een aantrekkelijk alternatief. Prestaties, weggedrag, batterijcapaciteit, laadtechnologie en multimedia zijn state-of-the-art, waardoor je zin hebt om over te stappen op deze vorm van elektrische mobiliteit, maar het rij plezier in de nieuwe Volvo is niet goedkoop.

  • 7
  • Beoordelingen door bezoekers (80) 5.3

Reageren is niet mogelijk.