Belastingen: auto minder een melkkoe

0

2020 was een slecht jaar voor de overheid voor wat betreft de belastinginkomsten uit auto- en brandstofverkoop. Er werden minder personenwagens verkocht en ook de vraag naar brandstof viel door de lockdowns lager uit dan in voorgaande jaren.

De overheid heeft in 2020 voor 22,2 miljard euro aan milieubelastingen opgehaald, hetgeen ruim 2 miljard euro minder was dan in het jaar ervoor. De autoverkoop daalde met ruim 20 procent ten opzichte van 2019. Wat ook van invloed was op de overheidsinkomsten, was het afzetaandeel van (deels) elektrische auto’s. Dat nam in 20202 duidelijk toe, waardoor er minder aan belasting op de verkoop van nieuwe personenauto’s kon worden verdiend. De BPM opbrengst viel vorig jaar 1,5 miljard euro lager uit dan in 2019; een afname van 35 procent.

Ook de houderschapsbelasting leverde minder op. Daarnaast reden automobilisten vanwege de coronacrisis vorig jaar 19,7 procent minder kilometers, waardoor er minder werd getankt met als gevolg lagere opbrengsten uit de brandstofaccijnzen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): 8,46 miljard euro in 2019 en 7,37 miljard euro in 2020. Het is afwachten hoe het dit jaar gaat uitpakken. De brandstofprijzen zijn dit jaar enorm gestegen. Er zullen vast mensen zijn die de auto daardoor wat vaker laten staan.

 

Reageren is niet mogelijk.