Betekende de Franse slag het einde van de MPV?

0

Autointernationaal heeft vorige maand in 3 artikelen aandacht besteed aan de uitkomsten van het Consumentenbond onderzoek naar de betrouwbaarheid van auto’s. De rode lantaarn was voor de Renault Scénic die als rapportcijfer een 2,6 kreeg. Dat blijkt een bijzonder storingsgevoelige auto te zijn, waarbij exemplaren van de bouwjaren 2012-2015 de kroon spannen. De Scénic wordt volgend jaar uit productie genomen wegens gebrek aan belangstelling bij de consument. Toeval?

Dat lijkt niet het geval te zijn. De grootste concurrent van de Renault Scénic, de Citroën (Grand) C4 Picasso krijgt namelijk van de Consumentenbond een rapportcijfer 3,6. Het alternatief van Peugeot, de eerste generatie 5008, werd door de Consumentenbond niet onder de loep genomen, maar dat moet volgens feedback van eigenaren qua betrouwbaarheid en storinggevoeligheid ook een drama zijn geweest.

Drie maal is scheepsrecht. Dus nee, het er is hier geen sprake van toeval. Frankrijk kan als de Europese natie beschouwd worden waar de MPV werd uitgevonden: eerste de Renault Espace, toen de Scénic van dezelfde fabrikant voor het grote publiek en spoedig daarna gevolgd door de Citroën Picasso. Maar het gaat hierbij steevast om auto’s die berucht zijn om hun onbetrouwbaarheid. Het ligt voor de hand dat teleurgestelde eigenaren daarna ergens anders zijn gaan shoppen. Als die geen MPV in het aanbod had, maar wel een SUV, dan was dat ook best.

Het is dus aannemelijk dat de Fransen de MPV een slecht imago hebben bezorgd. Ford, dat met zijn B- en C-Max modellen rapportcijfers van 6,5 à 6,8 scoorde, heeft dat niet recht kunnen zetten, al heeft dit merk het qua onbetrouwbaarheid van haar MPV modellen niet zo bont gemaakt als Renault, Citroën (en Peugeot). Hetzelfde geldt voor Kia (rapportcijfer 6,8 voor de Venga), Opel (een 6,5 voor de Meriva en een 4,8 voor de Zafira Tourer) en Volkswagen (rapportcijfer 5,0 voor de Touran).

Maar waarom investeren premium merken als Mercedes-Benz dan nog wel in MPV modellen? De B klasse kreeg van de Consumentenbond een rapportcijfer 8,0. Toeval?[

Reageren is niet mogelijk.