Toyota gaat de Yaris ook in Tsjechië produceren

0

Toyota is in Kolín, Tsjechië, begonnen met de productie van de Yaris, de huidige Europese Auto van het Jaar. Het is de tweede Europese fabriek van de Japanners die de populaire compacte hatchback gaan bouwen. De Toyota Yaris loopt sinds jaar en dag (1999) ook van de band in het Franse Valenciennes.

Sinds afgelopen januari is de Tsjechische fabriek, voorheen een joint venture met Peugeot en Citroën, volledig in handen van Toyota. De productiestart van de Yaris, na de Aygo het tweede model van het Japanse merk dat hier geproduceerd wordt, is belangrijk omdat hiermee het wegvallen van de Citroën C1 en Peugeot 108 (waarvan binnenkort de laatste exemplaren van de band rollen) kan worden gecompenseerd. Toyota heeft meer dan 180 miljoen euro in de fabriek geïnvesteerd waardoor die nu in staat is om op het TNGA B-platform (Toyota New Global Architecture) modellen voor zowel het A- als het B-segment te produceren. De productiecapaciteit is uitgebreid en Toyota heeft 3-ploegendiensten ingevoerd voor de productiestart van de Yaris én de introductie van de nieuwe, pas onthulde Aygo X in 2022.

Koreatsu Aoki, president Toyota Motor Manufacturing Czech Republic: “In de afgelopen drie jaar hebben we nieuwe productieruimtes toegevoegd, nieuwe logistieke routes uitgestippeld, nieuwe technologie geïnstalleerd en, belangrijker nog, bijna 1.600 nieuwe medewerkers mogen verwelkomen. Ik wil onze gerespecteerde leveranciers en externe partners in de regio bedanken voor de geweldige samenwerking en hun voortdurende steun”. Door de miljoeneninvestering kunnen in Tsjechië voortaan ook hybride Toyota modellen geproduceerd worden. Voor de Yaris van belang, want liefst 80 procent van de Europese kopers kiest voor de Hybrid versie. In Nederland bedraagt dit percentage zelfs ruim 90 procent. De hybride aandrijflijn wordt geproduceerd door Toyota Motor Manufacturing Poland.

Marvin Cooke, manufacturing executive vice president Toyota Motor Europe: “De productiestart van de Yaris betekent een spannende stap voorwaarts voor onze fabriek in Tsjechië. De Yaris is immers ons bestverkochte model in Europa. Onze Europese verkoopdoelstelling is 1,5 miljoen autoverkopen in 2025. Hierbij spelen de Yaris (Hybrid) en Aygo X een sleutelrol. De introductie van zowel de TNGA architectuur als hybride aandrijflijnen in Tsjechië is in lijn met onze strategie in heel Europa”.

Reageren is niet mogelijk.