Is de Dacia Spring de teleurstelling van het jaar?

0

Het was afgelopen jaar sensationeel nieuws: de komst van een betaalbare elektrische auto. Niemand zou dat natuurlijk beter kunnen regelen dan Dacia. Die schotelden ons vervolgens de Spring Electric voor. Daarna sloeg de deceptie toe.

De herlancering van Dacia op de West Europese automarkt wordt als een groot succes beschouwd. Dat is te danken aan modellen als de eerste generatie Logan MCV, de Sandero en last but not least de Duster. Maar de Spring hoort niet in dat rijtje thuis. Dat is niet alleen mijn mening, maar ook die van menig andere autojournalist. Kijk daarvoor naar de rubriek Testresultaten elders op deze website. Daarin wordt bijgehouden hoe nieuwe auto’s worden gewaardeerd en hoe vaak zij een vergelijkingstest weten te winnen. Op basis van die uitkomsten wordt een gemiddelde score berekend. De Sandero en de Duster scoren daarbij gemiddelden (verplaats de komma en je hebt een rapportcijfer) tussen de 0,71 en 0,75. Niks mis mee. Maar de Spring komt tot nu toe niet verder dan 0,56. Een dergelijke score betekent dat je dit model nauwelijks een aanrader kan noemen.

Waarom scoort de Spring zoveel slechter dan de andere Dacia modellen? Dat heeft te maken met het feit dat de elektrische, in China gebouwde, Roemeen anders dan de Sandero en Duster etc. geen gebruik maakt van bestaande, deels vrijwel geheel afgeschreven Renault techniek. Dat resulteert bij de Spring in een prijskaartje die voor Dacia begrippen te hoog is (minimaal 18.550 euro). Het model zou nog duurder zijn geweest als er niet was bezuinigd op de veiligheidsuitrusting. Een omstreden beslissing, want daardoor scoort de Spring slechts 1 ster in de Euro NCAP botstest.

Het resultaat is een auto die niet revolutionair goedkoper is dan andere elektrische modellen (zoals de Fiat 500e), maar die qua veiligheid door het ijs zakt en een actieradius heeft die niet noemenswaardig beter is dan van tweedehands compacte elektrische auto’s. Voorlopig is het dus nog geen lente voor diegenen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke elektrische auto met goede allround eigenschappen …

 

 

Reageren is niet mogelijk.